EKONOMİ

İŞ DÜNYASININ VİZE SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?

İŞ DÜNYASININ VİZE SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?
“Vize sorununun çözümü, ihracatçıya yeşil pasaport alımının kolaylaştırılmasından geçiyor” bu sözler Kazakistan Cumhuriyeti Denizli Fahri Konsolosu Okan Oğuz’a ait. Oğuz yazılı açıklamada bulunarak “Yeşil pasaport sadece ihracatçı şirketlerin üst düzey yetkililerine değil, bütün pazarlama ekibine verilmelidir" dedi. İşte Oğuz’un o önemli açıklamasının ayrıntıları…

Kazakistan Cumhuriyeti Denizli Fahri Konsolosu Okan Oğuz, son dönemde yaşanan vize sorununun çözümü için yazılı açıklama yaptı. Oğuz "Vize sıkıntısının çözümünün yolu Yeşil Pasaporttan geçiyor. Özel bir pasaport türü olan Yeşil pasaportun sayısının artırılması mümkün olan bir durum olmadığına göre; yurtdışı ile bağlantısı olmayan meslek gruplarına verilen yeşil pasaport hakları kısıtlanmalı; aksine ihracatçı, turizmci, yurtdışı müteahhitlik hizmetinde bulunanlar gibi direk yurtdışı döviz kazandırıcı faaliyeti olan meslek gruplarına kolaylaştırılmalı ve genişletilmelidir. Toplamda büyük sayılara tekabül eden bu özel pasaport, ihracatçı firmalarımızın, bırakın sadece üst düzey yetkililerine verilmesini, bütün pazarlama ekibine verilmelidir. Örneğin her 500 bin dolarlık ihracat firmaya bir hak daha kazandırmalıdır" dedi.  

"Bu özel pasaporta sahip kişi yurtdışına çıktığında döviz mi kazandırıyor, yoksa turizm için yurtdışına çıkıp döviz mi harcıyor?” diye soran Okan Oğuz “Örneğin döviz kazandırıcı faaliyeti olan uluslararası hukuk dalında çalışan avukatlara yeşil pasaport hakkı verilmesi gerekirken, hiçbir yurtdışı bağlantısı olmayan avukata kıdeme bakılmaksızın yeşil pasaport hakkı verilmemelidir.  Aynı şekilde hayatı boyunca belki bir kez yurtdışına gidecek olan, devlet memurlarına ve ailelerine verilen yeşil pasaport hakkı; bu güzel imkanın zayi edilmesidir. Dolaplarda bekleyen pasaportun ülke ekonomisine hiçbir faydası bulunmamaktadır. Vize sorunları sebebiyle parasını ödediği fuarına katılamayan ihracatçı firmalarımız varken, bu imkan mantıklı kullanılmalıdır. İhracatçı firmalarımıza kolaylaştırılmış bir yeşil pasaport hakkı, seyahat planlaması ve bütçesini de olumlu yönden etkileyeceğinden, uzun vadede ihracatımıza büyük katkıları olacaktır” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon