EKONOMİ

“İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DENETİMİN ARTTIRILMASI GEREK”

“İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DENETİMİN ARTTIRILMASI GEREK”

Anademir İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Sercan Özcan; “Bir zincir, en zayıf halkası kadar güçlüdür. Diğer kritik düğüm noktalarının ne kadar doğru ve düzgün yapıldığı maalesef çok önem arz etmiyor. En zayıf halkadan binalarımız enkaz yığınına dönüşüyor. Sektörel açıdan biz, denetimin arttırılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

ÖZEL RÖPORTAJ

Anademir İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Sercan Özcan; Kahramanmaraş merkezli depremin ardından inşaat sektörüne dair açıklamalarda bulundu. Gerek prefabrikte gerek de betonarme kısımda ve sektörün diğer kısımlarında yaşanılan en büyük sıkıntının denetim problemi olduğunu söyleyen Özcan, şunları kaydetti: “Belediyelerin yapı denetimler bu işin denetim mekanizması ama şunu görmüş olduk ki bu denetimler yeterli değil. Ek bir denetim mekanizması kurulabilir. Biz, kurulması konusunda elimizden geleni yaparız, yapmak da istiyoruz. Büyük bir denetimsizlik söz konusu. Sadece fabrika ayağında değil, montajında da kontrollerin çok sıkı şekilde yapılması gerekiyor. Bu denetimlerin çok büyük bir faydası olmamış. Bu, 20-30 tane kritik düğüm noktasından oluşan mekanizmadır. Denetimlerin bu kadar yoğun olmadığını düşünüyoruz. 20-30 kritik düğüm noktasında yapılan bir hata, diğer düğüm noktalarının ne kadar başarılı olduğuna bakmıyor. Bir zincir, en zayıf halkası kadar güçlüdür. Diğer kritik düğüm noktalarının ne kadar doğru ve düzgün yapıldığı maalesef çok önem arz etmiyor. En zayıf halkadan binalarımız enkaz yığınına dönüşüyor. Sektörel açıdan biz, denetimin arttırılması gerektiğini düşünüyoruz. Sektörde iyi niyet söz konusu, art niyet de çok fazla. Bu iş, mühendislik hizmeti olmayan, almayan kişilerin eline bırakılmaması gerekiyor. Biz mühendisler olarak bu konuda üstümüze düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. İlgili makamlara ne teslim ettiysek bunu uyguluyoruz. Türkiye geneline bakıldığında diğer sektör paydaşlarımız da bunu yapıyorlar.
Bunun böyle uygulanmadığını, Hatay-Antakya bölgesinde gördük. 10 ilden gelen meslektaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre üretimin çok da bu şekilde yapılmadığı yönünde. Kişilerin iyi niyetine bırakılmayacak bir sektör olduğunu düşünüyorum. Denetim mekanizmasının çok sert; kuralları,sınırları ve çizgileri belirli bir şekilde işletilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kontrol mekanizması her safhada üretimin her yerinde olması lazım. Bunun sorumluluğunu alan kişilerin de belli olması lazım. O zayıf halkanın nerede olduğunu tespit edebilmek, binanın enkaz yığınına dönüştükten sonra çok mümkün olmuyor. Olmadan önce onu denetlemek ve o zayıf halkayı tespit etmek en önemli durumdur.”

HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon