EKONOMİ

GÜNEŞ PANELLERİ EV ÇATILARINDA DA KULLANILABİLİR Mİ?

GÜNEŞ PANELLERİ EV ÇATILARINDA DA KULLANILABİLİR Mİ?
Güneş panelleri, aynı fabrikalarda olduğu gibi ev çatılarında da kullanılabilir mi? Bu soruya “DEGİAD Konuşuyor” programına katılan DEGİAD Üyesi ve EKZ Proje Danışmanlık Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Ekiz cevap verdi.

ÖZEL HABER
DEGİAD üyelerini tanıtan, anlatan programın onuncu bölümünde program sunuculuğunu DEGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Demir yaparken, programın konuğu DEGİAD Üyesi ve EKZ Proje Danışmanlık Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Ekiz oldu… Ekiz, programda hem kendini, hem de işini anlattı.



Güneş enerjisi panelleri ile ilgili bölümde DEGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Demir’in “Dünya güneş enerjisi sistemlerine döndü. Fabrikalarda olduğu gibi evlerde de bu tür çatı uygulamaları olur mu? Maliyeti nedir?” sorusu üzerine Serdar Ekiz “Güneş enerjisi çatı sistemleri ile ilgili size büyük fırsat sunuyor. Evinizin çatısına kuracağınız bu sistemle ilgili gökyüzünden ya da bir başka birinden izin almanız gerekiyor mu? Gerekmiyor. Sabahtan akşama kadar bu enerji çatınızı aydınlatıyor ve ısıtıyor. Güneş enerjisi bağımsız bir kaynak. Diğer kaynakların bir lokasyonu var. Uygun yerler lazım. Güneş herkese kendini sunan bir kaynak. Çöl bölgeleri daha güneşli. Biz ise Almanya’ya ya da Kuzey ülkelerine göre daha güneş alan bir bölgeyiz” dedi.



Almanya’nın güneş enerjisi yatırımlarına büyük para harcadığını kaydeden Ekiz “Almanya bu işe 10 yıl önce başladı. Almanya bunu yaptıysa burada demek ki doğru bir yol var. 2011 yılında çıkan bir yönetmelik var. Bu yönetmelik bize kendi enerjimizi üretme fırsatı yarattı. Eviniz var çatınızda, tükettiğiniz enerjinizi üretmek için yatırım yapabilirsiniz. Bu size 5-6 yılda geri döner. Bir banka ile anlaşıp 6 yılda elektrik faturası öder gibi ödeyerek bu yatırıma sahip olabilirsiniz. Bu yapının 25 yıl ömrü var. Bu konuda kırsal bölge sanayi teşvikleri var. TKDK’nın sorumluluk alanı bu. Denizli merkez dışındaki tüm alanlarda bunu kullanabilirsiniz. TKDK aracılığı ile teşvik alabiliyorsunuz. Kırsal alanda bir sanayi üretiminiz varsa bunu teşviklerle yapabiliyorsunuz. Güneş enerjisi sistemleri özellikle yazlıklarda büyük avantaja sağlıyor. İki ay kullanıyorsunuz. Yılın geri kalanından oradan elde ettiğiniz enerjiyi satabilirsiniz. Bina kendinize ait olmalı. Ruhsatı olmalı. Bunlara sahipseniz kolayca yatırım yapabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

SERDAR EKİZ’İN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİRSİNİZ…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon