EKONOMİ

ENFLASYON NASIL ÖLÇÜLÜR?

ENFLASYON NASIL ÖLÇÜLÜR?
Türk Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, Denizli Metropol canlı yayınına katıldı. Son ekonomik gelişmeleri değerlendiren Kazdağlı, çok merak edilen enflasyon nasıl ölçülür? Ölçümü kim yapar? Sorularına açıklık getirdi.

ÖZEL HABER
Denizli’yi yıllardır önemli kurum ve kuruluşlarda temsil eden ve halen birçok görevde bulunan Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, aynı zamanda Türk Ekonomi Kurumu Başkanlığını yürütüyor. Kazdağlı Denizli Metropol’de Metropol Gündemi programının canlı yayın konuğu oldu. Son ekonomik gelişmeler başta olmak üzere birçok konu hakkında görüşlerini aktaran Kazdağlı, son zamanlarda çok merak edilen enflasyon nasıl ölçülür? Ölçümü kim yapar? Sorularına açıklık getirdi.



Kazdağlı “TÜİK bir fiyat derliyor. Seçilmiş ürünleri günlük, haftalık ve aylık olarak derliyor. Haneler neleri tüketiyor. Hane halkı bütçe anketleri yapılıyor. Sizin hanenizde hangi mallar ne kadar tüketiliyor araştırılıyor. Her ay yapılıyor bu zorlu iş. Bir eve gidiliyor ve o evde neler harcanıyor araştırılıyor. Satın alınan mal aile üyeleri tarafından tek tek yazılıyor.  Bir harcama listesi çıkıyor ortaya. Binde birden fazla olan harcamalar dikkate alınıyor. Bir harcama yapısı ortaya çıkıyor. Bunların istatistiki yöntemlerle ortalaması alınıyor ve buradan ağırlıklar çıkıyor. Mesela hane halkı yüzde 10’unu gıdaya, yüzde 5’i ulaşıma harcamış gibi yüzdeler. Bu yüzdelere göre o malların fiyatları takip ediliyor. TÜİK, 415 malın fiyatını takip ediyor. Örnek verelim. Mesela domatesin fiyatı alınıyor. Market, pazar ve zincir marketlerden fiyat alıyor. Geometrik ortalaması hesaplanıyor. Sizin tüketiminizdeki payla eşleştiriyor. Böyle endeksler çıkıyor ve sizin endeksteki harcamalarınızda buradaki fiyat değişiklikleri ne kadar etkileniyor bunu bulmuş oluyorsunuz. Ayrıca bu endekslerdeki bu oranlar son zamanlarda idari kayıtlarla desteklenmeye başlandı. Uçak bileti, tren ve otobüs bileti belli. Fiyatı belli olanlarda oradan alınıyor. Bu ağırlıklar sene boyunca kullanılıyor. Aralık ayında güncelleniyor. İnsanların bir yıllık tüketim alışkanlıkları böylece ortaya çıkıyor. Bu hesaplarla enflasyonu buluyorsunuz” dedi.

PROF. DR. HASAN KAZDAĞLI’NIN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon