EKONOMİ

EMO BAŞKANI PALA: DENİZLİ’DEKİ MÜHENDİSLERİN YARISI İŞSİZ!

EMO BAŞKANI PALA: DENİZLİ’DEKİ MÜHENDİSLERİN YARISI İŞSİZ!
Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Pala, düşük ücretlerden dolayı meslektaşlarının yeterli tecrübeye ulaşmadan dağıtım şirketlerinden ayrıldıklarını belirti. Pala ayrıca Denizli’deki elektrik mühendislerinin yarısının işsiz olduğunun da altını çizdi.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Pala, Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, esnek istihdamın mühendisleri vurduğunu, dağıtım şirketlerinde mühendis ücretlerinin eridiğini belirtti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) raporuna göre, 2023 sonu itibarıyla elektrik dağıtım sektöründe 65 bin 501 kişinin istihdam edildiğini ifade eden Pala, 27 bin 200 kişinin dağıtım şirketlerinin kadrolu personeli olurken, geriye kalan 38 bin 301 kişinin ise taşeron firmalar aracılığıyla istihdam edildiğini kaydetti.

Ülke ortalamasında %60'lara dayanan taşeronlaşma oranının, Denizli ve Muğla illerindeki elektrik dağıtım şirketinde ise %66 olarak ortalamanın üstünde şekillendiğini vurgulayan Pala, "Taşeron şirketler aracılığıyla teknik elemanlara dayatılan bu güvencesiz çalışma anlayışı, doğal olarak kadrolu çalışanların özlük haklarını da törpülemektedir. Öte yandan düşük ücret politikası ve yoğun çalışma koşulları dolayısıyla şirket içinde hızlı bir personel sirkülasyonu yaşanmaktadır. İşe giren meslektaşlarımız bu koşullar nedeniyle belirli bir süre çalıştıktan sonra iş arayışlarına girmekte ve en sonunda şirketten ayrılmak durumunda kalmaktadır. Kurum içinde deneyimin birikmesine ve kurum kültürü ve işleyişinin bir sonraki nesle aktarılmasına engel olan bu personel sirkülasyonu nedeniyle, özellikle dağıtım şirketlerinde işlem yapan Serbest Mühendis Müşavir üyelerimiz de birçok sorun ile karşılaşmaktadır" dedi.

Elektrik dağıtım şirketinde çalışan üyelerinin ücretlerinin, yoksulluk sınırının altına düşerek açlık sınırına doğru indiğini söyleyen Pala, "Genç mühendislerin 23-25 bin TL aralığında ücretlerle işe başlatıldığı dağıtım şirketlerinde, 5-10 yıl arası kıdeme sahip meslektaşlarımız ise 28-30 bin TL aralığında maaş almaktadır. Kritik bir kamu hizmetini yürüten meslektaşlarımıza verilen bu ücretler, aldıkları sorumluluk ve risklere kıyasla açıkça yetersizdir. Üyelerimize düşük ücret uygulayan tüm dağıtım şirketlerini uyararak, üyelerimizin hak arama süreçlerine hukuki ve fiili destek sağlayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz" diye konuştu.

"Maliyet düşürme" adına geliştirilen istihdam modelinin, meslektaşlarını mağdur ettiğini dile getiren Pala, "Hizmet kalitesini etkileyecek düzeydeki düşük ücretler, tüm yurttaşları etkileyecek sorunlar da yaratmaktadır. Dağıtım şirketleri vatandaşlarımıza elektrik enerjisini kaliteli, güvenli, sürekli bir şekilde ulaştırmaktan sorumludur. Bu kritik altyapı hizmetinin kesintisiz bir biçimde yurttaşlara ulaşmasının ön koşulu mühendis emeğinin korunmasından geçmektedir. Dağıtım şirketlerinin istihdam politikalarını hızlı bir biçimde dönüştürmeye çağırırken, kamuyu da idari ve mali denetim yaparak bu şirketlerde yoksulluk sınırını aşan ücretlerin alınabildiği bir çalışma ortamı oluşturması için harekete geçmeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Oda olarak en az ücreti brüt 59 bin lira olarak belirlediklerini dile getiren Pala, "Bu en az ücret, bunun üzerinde olması gerektiğini söylüyoruz. Açlık sınırı 19 bin lira civarında, asgari ücret 17 bin 2 lira. Mühendis arkadaşlarımız da bunun bir tık üzerinde alıyorlar. Yani hiç okumamış herhangi bir kişi, biraz becerisi varsa zaten bu ücretlere çalışıyor. O ücrete biz mühendis çalıştırıyoruz. İşsizliğin çok olduğu, ekonominin kötü olduğu bir yerde 'çıkarsa çıksın, yerine buluruz' mantığı ile istihdam politikası yürütülüyor. Doğru, mühendis bulursunuz ama o işi tam öğrenecek, tam yapabilecek kalifiye eleman pozisyonuna gelmeden ayrılıyorlar. Dolayısıyla sürekli yeni arkadaşlarla çalışılıyor" diye konuştu.

Denizli'de işsiz elektrik mühendisi oranı sorulan Pala, "Genel olarak söylüyorum, %50 civarında bizim. Bu süreklilik olmuyor ama hak ettiği parayı almayanları bana sorarsanız bu arkadaşlarımız aslında gizli işsizdir. Bunlar da hak ettiği parayı almadıklarından iş arıyorlar" dedi.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon