EKONOMİ

Eksik İş Gününe Rağmen İhracatta Bayram Bereketi

Eksik İş Gününe Rağmen İhracatta Bayram Bereketi

Denizli İhracatı Yüzde 9,8 Artarak 417 Milyon Dolar Oldu

Haziran 2022’den Beri En Yüksek Aylık İhracat

Mart ayı ihracat rakamları açıklandı. Ülkemiz ihracatı martta yüzde 3,2 artışla 23,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı mart ayında yüzde 9,8 artışla 417 milyon dolar oldu. Denizli İhracatçılar Birliği'nce kayda alınan ihracat ise yüzde 7,8 artışla 302 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Mart ayında Denizli ihracatı, Haziran 2022’den bu yana en yüksek aylık ihracat değerine ulaştı. Bayram tatiline rağmen ulaşılan bu değer, Denizli ihracatçısının uluslararası pazarlardaki tecrübesini ve dinamizmini açıkça gösteriyor. Öncelikle tüm ihracatçılarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Öte yandan, mart ayında ilimiz ihracatı Türkiye’de 8. Sırada yer aldı.

Ocak-Mart döneminde ise Denizli ihracatı, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 6,2 yükselişle, 1 milyar 130 milyon dolara ulaştı. Yılın ilk çeyreğindeki görünüm, yılsonu için belirlediğimiz 4,7 milyar dolarlık ihracat hedefinin paralelinde ilerliyor.

Martta İlimizin Ön Plana Çıkan Sektörlerindeki İhracatın Güncel Durumu

İlimizin tekstil-konfeksiyon ihracatı yüzde 8 azalışla 116 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatı yüzde 37 artışla 91 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatı yüzde 11 artışla 65 milyon dolar, tarım ihracatı yüzde 4 artışla 32 milyon dolar, madencilik ihracatı yüzde 10 artışla 23 milyon dolar oldu.

Şubat ayında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yüzde 51, elektrik ve elektronik yüzde 37 ve otomotiv sektörlerinde yüzde 35 ile dikkat çeken artışlar kaydedildi.
 

İngiltere Zirvedeki Yerini Koruyor

İlimiz ihracatında lider konumda olan İngiltere'ye ihracatımız yüzde 17 oranında artışla 52 milyon dolar olarak kaydedildi. ABD’ye olan ihracatımız yüzde 20 artışla 44 milyon dolar oldu ve ilimiz ihracatında yeniden ikinci sıraya yükseldi. Ardından gelen İtalya'ya ihracatımız yüzde 25 artışla 35 milyon dolar oldu. İlimiz ihracatında dördüncü sıraya gerileyen Almanya'ya ihracatımız yüzde 7 oranında azalışla 30 milyon dolar, Hollanda'ya ihracatımız ise yüzde 11 artışla 21 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Nisan Ayında TCMB Para Politikası Kurulu Toplantısı

Mart ayında yapılan Para Politikası Kurulu Toplantısında (PPK), faizler 250 baz puanlık indirimle yüzde 45'ten yüzde 42,5'e düşürülmüştü. Ocak ve mart aylarında yapılan 2 toplantıda toplamda 500 baz puan faiz indirilmiş oldu. Yılın üçüncü toplantısı 17 Nisan tarihinde yapılacak. Piyasa beklentileri, TCMB’nin faiz indirimlerine bir ara vereceği ve pas geçeceği yönünde. Denizli iş dünyası olarak; enflasyon beklentilerine paralel bir şekilde gerçekleşecek olan faiz indirimleriyle finansmana erişimin kolaylaşması ve bu sayede yatırım ve üretim ortamının iyileşmesi en büyük temennimiz.

Mart Ayı PMI Verisi Açıklandı

Ocak ayında 48,0 olarak gerçekleşen Türkiye İmalat PMI şubatta hafif bir artışla 48,3 olarak gerçekleşmişti. Mart ayında ise 47,3 olarak ölçülen manşet PMI, şubattaki 48,3 seviyesine göre azalma kaydederek 2024’ün Ekim ayından bu yana en düşük değeri aldı. Martta yeni siparişler üst üste 21. kez aylık bazda yavaşlama sergiledi. Benzer şekilde yeni ihracat siparişlerinde de Kasım 2022’den bu yana en sert düşüş görüldü. 2024 yılının nisan ayından itibaren PMI 50,0 eşik değerin altında

açıklanıyor. Talep daralması, yeni siparişlerde düşüş en temel faktörler iken üretimde ivme kaybı da bu oranın eşik değerin altında seyretmesine neden oluyor.
 

En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz Euro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI, martta 48,7 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen zayıf seyrini sürdürüyor.

Avrupa’nın yanı sıra yine en büyük ihracat pazarlarımızdan olan ABD’de şubat ayı PMI verisi 50,6 olarak gerçekleşirken; mart ayı PMI verisi 49,8’ e geriledi. Avrupa’da ve ABD’de yaşanan talep daralması ilimiz ihracatını etkilemeye devam edecek.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Martta Aylık Bazda Yüzde 2,46 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta aylık bazda yüzde 2,46; yıllık bazda ise yüzde 38,1 arttı. Yılbaşından bu yana enflasyon artışı yaklaşık yüzde 10 olarak gerçekleşirken; USD/TRY bazında döviz kuru artışı ise yüzde 7’de kaldı.

Geçen sene mart ayından itibaren gerçekleşen USD/TRY bazında döviz kuru artışını değerlendirdiğimizde ise yüzde 21 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Enflasyonla paralel seyretmeyen döviz kuru artışı ihracatımızı etkilemeye devam ediyor.

Her zaman dile getirdiğimiz gibi ihracatçılar yüksek kur değil, rekabetçi kur talep ediyor. Enflasyonla kur arasındaki dengenin sağlanmasının daha elverişli ihracat ortamına zemin hazırlayacağını düşünüyoruz.

Trump’ın Yeni Gümrük Tarifeleri

ABD Başkanı Donald Trump karşılıklı gümrük vergilerini açıkladı, Türkiye yüzde 10 ile en düşük oranlı sınıfta yer aldı. Ülkemizin ve ilimizin en büyük 2. İhracat pazarı olan ve ülkemizin toplam ihracatının yüzde 6,5’ ini oluşturan ABD ile 28,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmimiz bulunuyor.

Türkiye’ye özellikle tekstil ürünleri ihracatında rakip konumda olan Çin, Hindistan, Güney Kore, İtalya, Pakistan, Tayvan gibi ülkelere standart oranın 

üzerinde ek vergi uygulanacak olması Türkiye’den ABD’ye ihraç edilecek tekstil ürünlerinin fiyatlarını daha rekabetçi hale getirebilir.

Ayrıca Trump’ın açıklamış olduğu yeni gümrük tarifelerinin de etkisiyle EUR/USD paritesi 1,10 seviyelerine geldi. Paritenin yükselmesini de ihracatımız için olumlu bir gelişme olarak nitelendirebiliriz.

Gümrük Vergilerinin AB’ye ve Dünya Ekonomisine Olası Etkileri

ABD'nin Avrupa Birliği'ne yönelik getirmiş olduğu yüzde 20 ilave gümrük vergisi ise, Avrupa ekonomisini yavaşlatabilir ve bu da ülkemizin en büyük ticaret ortağı olan Avrupa'daki ihracatını olumsuz etkileyebilir. Avrupa'daki ekonomik daralma, ülkemizin ihracat performansını etkileyebilir.

Ayrıca, ABD'nin uyguladığı bu tür korumacı politikalar, küresel ticaret ortamında belirsizlikleri artırarak hem yatırımcı güvenini sarsabilir hem de dünya genelinde ekonomik büyümenin yavaşlamasına yol açabilir.

Nitekim ABD’nin karşılıklı gümrük vergilerini açıklamasından sonra Çin, kararlı karşı önlemler alacağını duyururken; Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise gümrük vergilerinin dünya ekonomisini önemli ölçüde etkileyeceğini ifade etti.

SEMİNAY ALGAN  TEKİN

SEMİNAY ALGAN TEKİN

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon