EKONOMİ

DSO MECLİSİ HAZİRAN AYI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

DSO MECLİSİ HAZİRAN AYI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Denizli Sanayi Odası (DSO) Meclisi Haziran Ayı Olağan Toplantısı, Müjdat Keçeci Meclis Salonu'nda yapıldı. Toplantıda konuşan DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, "Sanayideki büyüme yüzde 4,9. Bu her ne kadar üretim anlamında olumlu bir rakam olsa da genel ortalamanın altında kalması sebebiyle dikkat çekilmesi gereken bir sonuç. Büyümeyi refaha dönüştürebilmek için üretim ve ihracat şart. Ülkemizin, ekonomimizin büyüme rakamlarını üretimden ve ihracattan almamız gerekiyor." dedi.

Toplantı, Meclis Başkanı İ. Okan Konyalıoğlu’nun oturumu açmasıyla başladı. Meclis’in gündeminde ihracat, istihdam ve büyüme rakamları, göçmen işgücünün entegrasyonu ve işgücü ihtiyaçları, GSYH’nin yıllara göre seyri, Kamuda Tasarruf Paketi, YP Kredi Kullanımı ve getirilen sınırlama, Hanehalkı Sosyal Yardımları, Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele gibi önemli başlıklar yer aldı. Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, gündemde yer alan önemli başlıklar, güncel veriler, Mayıs Ayı Oda Faaliyetleri ve gelecek ay yapılması planlanan çalışmalar hakkında Meclis Üyelerini bilgilendirdi. Başkan Kasapoğlu, Denizli Sanayi Odası’na Mayıs Ayında kaydı yapılan 11 yeni üyeyi tebrik ederek konuşmasına başladı. Kasapoğlu “Büyüyen ve güçlenen Denizli Sanayi Odası’na bu ay kaydı yapılan, sanayi ve iş dünyasına katkı sağlayacağına inandığım yeni üyelerimizle, aynı çatı altında buluşmuş olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum” dedi.



“BÜYÜMENİN İTİCİ GÜCÜ YENİDEN İNŞA VE İÇ TÜKETİM”
DSO Haziran Ayı Meclis Toplantısında; büyüme, ihracat ve istihdam rakamlarını değerlendiren Başkan Selim Kasapoğlu “Hanehalklarının harcamalarının artmış olması bize iç talebin güçlü olduğunu gösteriyor. Artan hanehalkı harcamaları, dayanıklı tüketim malları, giyim ve gıda gibi sektörleri olumlu etkiledi. Açıklanan rakamlara baktığımızda, inşaat sektörünün ve hanehalkı tüketim harcamalarının temel belirleyici olduğunu görebiliyoruz. Bu konuda geçtiğimiz yılın şubat ayında yaşadığımız büyük felaketin sonuçlarını bir kenara atamayız. Ayrıca, bu rakamlarda yatırımların da büyümeye ciddi katkısı var” diye konuştu.

“BÜYÜMEYİ REFAHA DÖNÜŞTÜREBİLMEK İÇİN ÜRETİM VE İHRACAT ŞART”
Kasapoğlu "Sanayideki büyüme yüzde 4,9. Bu her ne kadar üretim anlamında olumlu bir rakam olsa da genel ortalamanın altında kalması sebebiyle dikkat çekilmesi gereken bir sonuç. Büyümeyi refaha dönüştürebilmek için üretim ve ihracat şart. Ülkemizin, ekonomimizin büyüme rakamlarını üretimden ve ihracattan almamız gerekiyor" dedi.



“EKSEN SOSYAL GÜVENLİK REJİMİNDEN SOSYAL YARDIM REJİMİNE DOĞRU KAYIYOR”
Gelir dağılımındaki değişime ve kalkınmaya dair göstergeleri de bir kenara bırakmamak gerektiğini belirten Kasapoğlu “Gelir dağılımındaki bozulmanın, güvencesizliğin ve gelecek endişelerinin üzerini toplam gelirin artmasıyla örtemeyiz. Büyümeyi kalkınmaya dönüştürebilmek, sürdürülebilir bir refah oluşturabilmek için üretim ve ihracat odaklı büyüme stratejilerine yaslanmaya ihtiyacımızın olduğunu her fırsatta vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.

“SON YILLARDA SOSYAL YARDIM ALAN HANE SAYISI KADEMELİ OLARAK ARTIYOR”
Kasapoğlu “Açıklanan verilerle, Türkiye’de 2017 yılında 3,2 milyon hanenin sosyal yardımlardan yararlandığını biliyoruz. İstisnai bir dönem olarak pandemi sürecini hesaba katmasak dahi, bu sayı 2023 yılında 5 milyona dayanmış durumda. Buna göre her 5 haneden biri çeşitli düzeylerde sosyal yardım alıyor. Son 4 senede sosyal yardım alan hane sayısı 1,7 milyon artış gösterdi. Bu da yüzde 52 artış anlamına geliyor.” Kasapoğlu, “Türkiye’nin sosyal güvenlik rejiminden bir sosyal yardım rejimi kurgusuna geçişi, bugünümüzü etkilediği gibi, geleceğimize de ket vurmaya aday bir durum yaratıyor. Bireylerin işgücü piyasasında yer almadığı her periyot, prim ödemesiz geçen uzun aralıklar, emekli aylıklarının düzeyi gibi konuları gündemden hiç çıkmamacasına önümüze bırakıyor” ifadelerini kullandı.

GÖÇMEN İŞGÜCÜNÜN ENTEGRASYONU
Göçmen işgücünün entegrasyonu ile ilgili konuyu meclis gündemine taşıyan Başkan Kasapoğlu “Bu konu toplumsal ve ekonomik pek çok sıkıntıyı doğuruyor. Sayıları milyonlarla ifade edilen göçmen işçiler, düşük ücret ve kötü çalışma koşullarıyla karşılaşmakla beraber; işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından risklere de daha fazla maruz kalıyor. Ayrıca göçmen işçiler, sıklıkla sosyal güvence sağlanmadan bazen de kayıt dışı istihdam ediliyor. Bu, iş dünyasının kısa vadeli maliyetlerini düşürüyormuş gibi görünse de uzun vadeli sosyal sorumlulukların ihmal edildiği bir durum yaratıyor” dedi.

“ENTEGRE EDİLEMEYEN HER GÖÇMEN İŞÇİ, UZUN VADEDE İŞGÜCÜ KAYBINI ORTAYA ÇIKARIYOR”
Kasapoğlu “Toplumsal huzursuzlukları besliyor. Bu konunun sonuç odaklı yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. İzinsiz çalışan yabancıların durumuna da hızlıca çözümler yaratılmalıdır. Çalışma izinleri ve vize süreçleri, daha şeffaf ve erişilebilir hale getirilmelidir. Mevcut açık işler, sanayicinin işçi bulamama sıkıntısıyla birlikte düşünüldüğünde, bu önemli konunun çözümü ancak devlet, işverenler, sivil toplum kuruluşları ve göçmen topluluklarının iş birliği ile mümkün görünüyor” diye konuştu.



DSO MECLİSİ’NDE GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ
Başkan Kasapoğlu, Mayıs Ayı içerisinde gerçekleştirilen faaliyetler, çalışmalar ve verilerle ilgili Meclis Üyelerini bilgilendirdi. Toplantıda, Meclis Üyesi Nuri Turgut, büyüme ve ihracat rakamları ile ilgili görüşlerini aktardı. DSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enis Emre Boz, 11 Haziran tarihinde yapılacak olan DSO Verimlilik Çalıştayı hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Çalıştay ile ilgili son durumun değerlendirilmesi yapıldı. Çalıştayın amacı, Denizli sanayisinde verimlilik analizinin yapılması ve çalıştaydan çıkacak olan sonucun işletmelerdeki röntgenin çekilmesindeki etkisi ile ilgili beklentiler aktarıldı. Boz ayrıca, Almanya’da gerçekleştirilen ‘DRUPA 24’ fuarındaki izlenimlerini de Meclis Üyeleri ile paylaştı. DSO Yönetim Kurulu Üyesi Orçun Alptekin, Eğitim komisyonunun faaliyetleri ve DSO Akademi çatısı altında yürütülen çalışmalar hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Toplantının devamında, işletmelerde çalışacak personel bulma konusunda yaşanan sorunlara ilişkin Meclis Kâtip Üyesi İsmail Ayvaz ve 7. Meslek Komitesinin önerileri değerlendirildi. 21-25 Mayıs 2024 tarihlerinde yapılan Hometex Ev Tekstili Fuarı’nda yaşanan sorunların değerlendirilmesi ile devam eden toplantı, dilek ve temennilerin aktarılması ile sona erdi.

HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon