YAŞAM-GÜNCEL

DOÇEV, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE AĞAÇLANDIRMAYA DİKKAT ÇEKTİ

DOÇEV, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE AĞAÇLANDIRMAYA DİKKAT ÇEKTİ
DOÇEV; Birleşmiş Milletler tarafından 2022 yılı temasının “Tek Dünya; Sürdürülebilir ve Doğayla Uyum İçinde Yaşamak” olarak belirlenen Dünya Çevre Günü’nde “İklim değişikliğine karşı en önemli güç olan ormanları korumanın ve ağaçlandırma çalışmalarının”  önemine dikkat çekiyor. 

DOÇEV Yönetim Kurulu imzalı açıklamada “İklim değişikliği ormanlarımızı da olumsuz etkilemektedir. Geçtiğimiz yıl ülkemizde 1,6 milyon hektar orman alanı kar, rüzgâr, heyelan, taşma ve kuraklıktan etkilenmiştir. Fırtına ve sel gibi aşırı doğa/tabiat olaylarının daha sık meydana gelmesi nedeniyle dere kenarı, eğimli ve boşluklu ormanlardaki tahribat daha fazla olmuştur. Küresel ısınmadan kaynaklı kuraklığın en önemli etkisi orman yangınları olup geçtiğimiz yıl afet boyutuna ulaşan yangınlardan ülkemizin on binlerce hektar orman alanı zarar görmüştür. Ülkemizin doğal orman alanları ve yetişmiş ağaç sayısı uygulanan politikalar sonucunda zarar görmektedir” denildi.



Açıklamanın devamında “Orman ürünleri tüm dünyada stratejik bir ürün olarak kabul edildiği için hem üretimi kısıtlanmış hem de yurtdışına ihracatında kısıtlamalara gidilmiştir. Ülkemizde ise maalesef tersine bir yol izlendiği görülmüştür. Ormanlarımızın yıllık servet artışından fazla odun üretimi yapılmaktadır. Dünya ortalaması hektarda 0,8 metreküp olan odun üretimi, son yıllardaki artışla ülkemizde ortalama olarak 4 metreküpü aşmaktadır. Doğal gençleştirme ve endüstriyel ağaçlandırma adı altında ormanlarda tıraşlama kesimi yapılarak doğal orman alanlarımızın yok olmasının önü açılmaktadır. Ülkemizde ormanları koruma alanlarımız dünya ortalamasının çok altındadır. Her türlü proje için ormanlık alanlarda izin verilebilmektedir.  Ormanlar; iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasında hayati öneme sahiptirler.  İklim değişikliği ile mücadelede sera gazı emisyonunu azaltmak ve yeryüzündeki karbonu tutmak önemlidir. Orman kaynakları hem yeryüzündeki karbonunun hem de atmosferdeki sera gazlarının tutulması işlevleri ile iklim değişikliğiyle mücadele ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması açısından önemlidir” ifadeleri kullanıldı.

DOÇEV’in açıklamasında “DOÇEV olarak; sürdürülebilir orman yönetimi ile orman varlığımızı korumanın ve her ortamda fidan dikerek tabiattaki doğal dengenin korunmasına katkı sağlamanın hepimizin öncelikleri arasında yer alması gerektiğine inanıyoruz. Bu vesileyle, fidan bağışlarıyla ağaçlandırma çalışmalarımıza katkı sağlayan halkımıza şükranlarımızı sunuyoruz.   Yaşanabilir bir dünyayı paylaşmak dileğiyle…”denildi.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon