YAŞAM-GÜNCEL

DOÇ. DR. ALİ KAYA, DENİZLİ’NİN DEPREM AÇISINDAN RİSKLİ BÖLGELERİNİ AÇIKLADI

DOÇ. DR. ALİ KAYA, DENİZLİ’NİN DEPREM AÇISINDAN RİSKLİ BÖLGELERİNİ AÇIKLADI
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kaya, Denizli Metropol canlı yayınında Denizli’nin depremselliği ile ilgili önemli konulara değindi. Doç. Dr. Kaya, Denizli’nin deprem riski ve zemin anlamında sıkıntılı bölgelerini açıkladı.

Denizli Metropol canlı yayınına katılan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kaya, birinci derece deprem bölgesinde olan Denizli’nin deprem gerçeğini bir kez daha ortaya koydu.



“ÇINAR, İSTİKLAL, İNCİLİPINAR, ÇAYBAŞI BÖLGELERİ SIKINTILI”
Kaya Denizli’nin zemin yapısı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Doç. Dr. Kaya, Denizli Metropol Haber Koordinatörü Murat Acar’ın “Denizli’nin deprem riski ve zemin yapısı anlamında sıkıntılı bölgeleri var mı” sorusunu dikkat çeken sözlerle cevapladı. Kaya “Denizli’nin sıkıntısız yerlerini açıklayalım önce. Dağ eteklerinden başlayalım. Bağbaşı’ndan başlayarak Başkarcı Göveçlik’e kadar sağlam bir zemin var. Orada zeminle ilgili sorun yok. Sıvılaşma etkisi çok yok. Güneyden kuzeye doğru gelirken,  Çınar mevkiine doğru geldiğimizde zemin türü değişiyor. İnce kum, ince çakıl buralarda fazla. Bizim için en tehlikeli zemin türü fazla buralarda. İstiklal Caddesi, İncilipınar, Çaybaşı bu bölgelerde yer altı suyu çok fazla ve zemine çok yakın. Yeraltı suyunun temele 10 metreden yakın olmasını istemeyiz. Yeraltı suyu basınçla daha da yukarı çıkar ve sıvılaşma başlar. Böylece süresi 20 saniye olan depremin süresi uzar. Bu söylediğim alanlardaki binalar 1999 depreminden önce yapılmışsa tehlike arz ediyor. Hemen kontrol edilmeli” dedi.



“RİSKLİ BÖLGELERDE YAŞAYANLAR BİNALARINI KONTROL ETTİRMELİ”
Bu bölgelerde yaşayan vatandaşlara uyarıda bulunan Doç. Dr. Ali Kaya “Vatandaşlarımız kendi imkanları ile hem zeminini hem de binasını kontrol ettirmeli. İmkanı yoksa yerel yönetimlere başvurmalı.  Kentsel dönüşümlerle evini güçlendirmeli. Güçlendirme ile olmayacaksa, buradaki binalar yıkılmalı. Mümkünse aynı yere yapılmamalı. Buralar ova çünkü.  Ovalara ev yapılmaz. Tarım arazisi diye geçiyor. Faydan uzak, sulu yerlerde evlerin olmaması gerekiyor. Üzülmemek için ülke olarak ağlamamak için sıkı bir denetimden geçirilmeli. Diri fayların nereler olduğunun devlet eliyle çıkarılması gerekir. Pamukkale Üniversitesi bu konuda öncü olur. Burada fay çalışmasının yapılması için desteğe ihtiyaç var. Bu konuda yerel yönetimlerin desteği ile bunu başarabiliriz. Çok geç bile kalındığını düşünüyorum. Yerel yönetimler bu konuda bilim insanlarına güvensinler. Acilen Denizli’nin deprem haritasının çıkarılması gerekiyor” diye konuştu.

DOÇ. DR. ALİ KAYA, DENİZLİ’NİN DEPREM AÇISINDAN RİSKLİ BÖLGELERİNİ AÇIKLADIĞI O ANLARI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…





 
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon