EKONOMİ

DENİZLİ O SEKTÖRDE İHRACATINI KATLADI

DENİZLİ O SEKTÖRDE İHRACATINI KATLADI
Denizli 2020 yılında 70 milyon Dolar makine ihraç etti. Geçtiğimiz yıl 40’dan fazla ülkeye mal gönderen makine ihracatçılarının en fazla ihracat yaptığı ülkeler ABD, Almanya ve Avusturya oldu. 2021’de ise hedef büyük…

Denizli makina sektörü, 2020 yılını 70 milyon dolar ihracatla kapattı. Son çeyrekte ülke genelinde yüzde 9 artış kaydeden sektörün ihracatı, TÜİK hesaplamasına ülke geneli için 18 milyar doları aştı.

“PANDEMİYE RAĞMEN İHRACATIMIZI ARTTIRDIK”
Kısa adı MAKSİAD olan Makina Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Sarı “Pandemi nedeniyle küresel ticaretin daraldığı 2020 yılında da ihracat yapmaya devam ettik. Giderek yükselen teknoloji seviyemiz ve rekabetçi fiyatlarımızın da desteğiyle çalışmalarımızı sürdürdük. Karantina dönemindeki bağlantılarımızın neticesinde ihracatımız son çeyrekte arttı. En çok ihracatı ABD, Almanya ve Avusturya’ya yaptık” dedi.



40’IN ÜZERİNDE ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORLAR
MAKSİAD üyeleri, bu üç ülke dışında Almanya, Avusturya, Avusturalya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bangladeş, Belçika, Bulgaristan, Cezayir, Fas, Fransa, Gana, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Irak, İran, İspanya, İsrail, Kanada, Kazakistan, Libya, Meksika, Mısır, Özbekistan, Polonya, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Katar,  Libya, Makedonya, Yunanistan,  İtalya ve Afrika ülkelerine ihracat yapıyor.



“MAKİNA İMALAT SEKTÖRÜ 2021’İN İLK ÇEYREĞİNDE DESTEKLENMELİ”
Makina Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Sarı “Sanayicilerimizin hedefi 2021 yılında ülke ekonomisine ve sektöre ciddi katkılar sağlamak. Tabi bunları yapmak için devletimizden destek bekliyoruz.  İşletmelerimizde makina ve teknoloji üretiminde,  makina ekipmanları alımında ciddi desteklere ihtiyaç var. Sanayicimize bu konuda verilecek uzun vadeli düşük faizli krediler veya hibe destekler, bu yıl olduğu gibi 2021 yılında da katma değeri yüksek makinaların üretimini zirveye çıkaracaktır” diye konuştu. Yapılacak desteklerin 2021 yılı başında olmasının önemine dikkat çeken Sarı “Yılın ilk çeyreğinde işletmecilerin faydalanabileceği bu olanaklar meyvelerini ikinci çeyrekte vermeye başlayacaktır. Sanayicilere sağlanacak kolaylıklar üretim olarak karşımıza çıkacak ve Türkiye’mizin gelişmesinde birer basamak olacaktır. Belirttiğim destekler sağlanır ve sorunlar çözülürse ihracat hedefimiz 50 milyar dolara çıkar”  ifadelerini kullandı.



“MESLEK LİSELERİNDE METAL VE MAKİNA BÖLÜMÜ EKSİKLERİ VAR”
Makina imalat sektörünün en büyük sorununun kalifiye eleman olduğunu söyleyen MAKSİAD Başkanı Sarı “Sektörümüzün en önemli sorunu kalifiye eleman bulamamak. Bu önemli soruna rağmen sektör 2020 yılında ihracatını artırarak önemli bir başarı gösterdi. Denizli’deki okullarımızda özellikle Teknik Meslek Liselerinde Metal ve Makina bölümlerinde ciddi eksiklikler var. Atölyelerdeki ekipmanlar 30-40 yıllık makinalar, öğrenciler zor da olsa öğrenmeye çalışıyor. Bazı ilçelerdeki Meslek ve Teknik Liselerinde bu bölümler yok ya da kayıtlar çok düşük. Bu sorunların çözümü için ilgili kurumlarla sürekli iletişimdeyiz. Şehrimizdeki sanayicilerle ciddi uğraşlar veriyoruz. Meslek Liselerine gerekli önem verilip, cazip  hale getirilmelidir” dedi.

HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon