Denizli’nin önemli üç ovası olan Çal, Çivril ve Baklan ovalarında sulama birliğinin paraları peşin aldığı, ancak suyun verilmemesiyle kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını iddia eden çiftçiler isyan etti. Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil, çiftçilerin mağduriyetini düzenlediği basın toplantısıyla dile getirdi.
Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında DSİ’yi suçladı. Çil yaptığı açıklamada “Sizlerin de bildiği gibi sulama birlikleri DSİ’ye devredildi. Baklan Sol Sahil Sulama Birliğinde DSİ’ye devredilmeden önce ¼ oranında tarla sulamaya kapatma kararı birlik meclisinde alınarak uygulamaya başlanmıştı. Bu uygulamadaki amaç ovaya gelen suyun yetersiz olması ve üst üste ayçiçeği ekilmek suretiyle ciddi anlamda artan zararlıların önüne geçmekti. Birlikler DSİ’ye devrolduğu 2018 yılında Baklan Sol Sahil Sulama Birliği bölgesinde ovanın ¼ ü sulamaya kapatılarak kuru mahsul ekilmişti. Bu karar bölge çiftçimizin isteği üzerine onları sulamada rahatlatmak için alınmış ve çok memnuniyetle uygulamaya başlanmıştı DSİ bu uygulamayı (alanın ¼ kapatma işini) böyle bir uygulama olmaz kabul edilmez diye kaldırmıştır” dedi.
Ziraat Odası olarak yoğun şekilde birlik zamanında başlatılan uygulamanın devam ettirilmesini, yapılan bütün görüşmelerde belirttiklerini, ancak uygulamadan vazgeçildiğini kaydeden Başkan Çil “DSİ sulama işini devamlı olarak yapacak ve hiçbir sıkıntı olmayacak denildi. Bu yıl Mart ayında Çivril’de yapılan toplantıda DSİ Aydın Bölge Müdür Yardımcımız bu sezon sulamada sıkıntı yaşanmayacak ayçiçeğine 2, mısıra 3, pancar ve yoncaya 4 su verileceğini söyledi. Çiftçilerimiz de buna göre ekimlerini yaptı. Şu anda durum vahim ova yanıyor. Çiftçiler kan ağlıyor. 1. Sulamalar yapıldı. 2. Sularda sıkıntı başladı. Tarlalardaki sulama günleri şu anlık 15-20 gün gecikmeye başladı. Bu durum bölge çiftçisini çok büyük sıkıntıya sokacaktır” dedi.
Sulamaya biran önce çare bulunmasına; önümüzdeki yıllarda da münavebe uygulamasının geri getirilmesini çiftçiler adına talep ettiklerini kaydeden Başkan Çil “Çiftçilerimizin talepleri de ısrarla geri getirilmesi yönündedir. Bu konuyu Milletvekillerimize, DSİ ve Tarım Orman Bakanlığı Bürokratlarımıza, Valiliğimize, Kaymakamlıklara ısrarla, defalarca iletmemize rağmen bir sonuç alamadık. Bu sene canımız çok yandı büyük zararlar edildi. İnşallah bu sefer sesimize yetkililer kulak verip çözüm yoluna giderler” diye konuştu.
0 Yorum