AK Parti Denizli Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Nilgün ÖK; TBMM Genel Kurulunda yasalaşan “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması amacıyla pek çok kanuni düzenlemenin hayata geçirildiğini belirten Milletvekili Ök; “Salgınının iş gücü piyasasındaki olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesi amacıyla kısa çalışma uygulamasından yararlanma şartlarını kolaylaştırarak daha çok vatandaşımızın faydalanmasını sağladık. Ayrıca istihdamda devamlılığın sağlanabilmesi için işçilerin iş ve hizmet akitlerinin feshedilmesinin önüne geçtik. Aynı zamanda ücretsiz izne ayrılan işçilere, nakdi ücret desteği sağladık. Bu uygulamalarla hem işçinin işini kaybetmesinin önün geçtik, hem de işverenin bu süreç içerisinde mali anlamda desteklenmesini sağlayıp etkili bir mekanizma hayata geçirdik” dedi.
Ök; “Kanun ile birlikte, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını gerekçesiyle Sayın Cumhurbaşkanımızın kısa çalışma başvurusunu 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatma yetkisi genişlemiş oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız 31 Aralık 2020 tarihi korunarak, kısa çalışma ödeneğinin süresini sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak uzatabilecek” dedi.
Salgının etkilerinin Haziran ayından itibaren azalmaya başladığını ve buna bağlı olarak ekonomik ve sosyal hayatta normalleşme sürecinin hızlandığını söyleyen Ök “İşyerlerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesine teşvik ediyoruz. Kovid-19 salgını kaynaklı zorlayıcı sebebe bağlı olarak özel sektör iş yerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar ile nakdi ücret desteğinden yararlananların çalıştıkları iş yerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesi halinde sigortalı ve işveren paylarının tamamı 31 Aralık 2020 tarihini geçmemek üzere üç ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Buna göre işverene her bir ay için sağlanacak destek süresi; kısa çalışma ödeneği alanlar için kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısını, nakdi ücret desteğinden yararlandırılanlar için nakdi ücret desteği aldıkları aylık ortalama gün sayısını geçemeyecek.” dedi.
Ök; “COVID-19 salgını gerekçesiyle işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemenin uygulama süresini, 3'er aylık sürelerle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatabilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımıza yetki verildi. Ayrıca, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuata göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri, fesih engelinin istisnaları arasına eklendi” ifadelerini kullandı.
Ök; “Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden ocağı kazası sonrasında, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunun taraf olduğu rödovans sözleşmeleri kapsamında yer alan Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışan ve kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde hizmet akdi sona erdirilen işçilerin kıdem tazminatları, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu tarafından ödenecek” dedi.
Kanun ile birlikte, Otoyollardan geçiş ücreti ödemeden geçen yabancı plakalı araçların, yerli plakalı araçlarla aynı ceza ve usullere tabi olacağını bildiren Ök, “Bireylerin kişilik haklarına, özel hayatın gizliliğine ve diğer temel hak ve özgürlüklere aykırı ya da çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verici şekilde internet kullanımının önlenmesi amacıyla TBMM bünyesinde 17 üyeden oluşan Dijital Mecralar Komisyonu kurulacak” dedi.
0 Yorum