EKONOMİ

DENİZLİ’DE GÜNEŞ ENERJİSİNİ KULLANAN İLK FİRMA

DENİZLİ’DE GÜNEŞ ENERJİSİNİ KULLANAN İLK FİRMA
Yenilikçi fikirleri iş yaşamında uygulaması ile tanınan Denizlili İşadamı Zafer Katrancı, Denizli’de firmasında güneş enerjisini kullanan ilk firmalardan biri olma özelliğini taşıyor. Bu fikrin nasıl ortaya çıktığının hikayesini anlatan Katrancı, işadamlarına konuyla ilgili tavsiyelerde bulundu.

ÖZEL HABER
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği ve Denizli Metropol Haber işbirliği ile “DETGİS'in '20. Yılında 20 Duayen İş insanı” ile belgesel tadında hazırlanan programa katılan Ozanteks Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Katrancı, DETGİS Başkan Yardımcısı Onur Tuğal’a mesleğe nasıl başladığından, bugünlere nasıl geldiğine kadar birçok konuda tecrübelerini aktardı. İşadamı Katrancı, Onur Tuğal’ın “Ozan Tekstil, yenilikçi fikirler içinde güneş enerjisini de kullanan ilk firmalardanbiri. Fabrikaların tamamının enerjisi güneş enerjisi ile sağlanıyor. Bunun önümüzdeki yılların trendi olacağı da belli. Bunu nasıl öngördünüz?” sorusunu yanıtladı.  



Katrancı, yatırımın hikayesini anlatarak “5 yıl önce İstanbul’da bir enerji fuarına katıldım. Fuarlar çok önemli. Bir mühendis arkadaşımla birlikte gittik. Devlet o dönemde 1 Megavat vatandaşlardan alma garantisi veriyordu. Konya’da böyle bir proje yakaladım. Tam 6,5 megavatlıktı. 7 kişiyle anlaştım. Lisansları devir aldım. Santral bittikten sonra bağlantı verdikleri direklerde elektrik hattının güçlü olmadığını söylediler. 2015 sonlarındaydı. 2017‘de hattı çekeceklerini söylediler. Denizli’ye döndüm ve yönetimde 25 km mesafede yüksek gerilim hattı yapılacak ne yapmamız lazım dedim. Santrali daha da çoğaltma fikri çıktı. Tekrar Konya’ya gittim. 10 megavatlık bir santral yetkisi aldım. Çok pahalıydı. Anlaştıktan sonra 10 megavatlık santrali yapmaya başladık. Sonra Konya’daki dağıtım firması ile görüştüm. Anlaşma yaptık. Müteahhit gibi yüksek gerilim hattı yaptım. 6 ayda bitirdik. İlk 6.5’lik ile ikinci 10 megavatı bağlattık. Ben bunu niye uzun uzun anlattım. Sanayici arkadaşlarıma önerim, imkanlar doğdukça kendi enerjilerini üretsinler. Biz çok enerji tüketen bir sektörüz. Kendi tüketimimizi üretmemiz lazım. Denizli’deki fabrikalarımızın çatılarını 5 megavatlık güneş panelleri ile donattık. Sanayici arkadaşlarıma lütfen çatılarınıza yatırım yapın diyorum. İyi ki girmişim bu işe. Tüm sanayici arkadaşlarıma da tavsiye ediyorum. Temiz enerji ile elektrik ürettiğimizi müşterilerimize söylediğimizde inanılmaz ilgilerini çekiyor. Buraya geldiklerinde santrali gösteriyoruz, hayranlıkla izliyorlar” ifadelerini kullandı.    



ZAFER KATRANCI’NIN GÜNEŞ ENERJİSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMASINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon