Metropol TV’de konuşan Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kaya, Denizli’deki önemli fay hatları ile kentte oluşabilecek depremler hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kaya, Metropol Gündem programında Denizli’deki önemli fay hatları, kentin zemin yapısı ile kentte oluşabilecek depremler hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
İlk olarak Denizli’deki fayların son durumu hakkında konuşan Doç. Dr. Kaya; “Denizli’nin kuzey tarafından Karahayıt-Pamukkale Fayı geçiyor. Onun haricinde bir çok kuzey batıdan güney doğuya Kocadere’ye ve Kocabaş’a kadar uzanan faylar silsilesi var. Biz ona ‘Pamukkale Fay Zonu’ diyoruz. Denizli’nin en tehlikeli fay hatlarından birisi burasıdır. Onun tehlikeli olduğunun göstergesi ise sürekli sıcak su çıkışlarıdır. Küçük de olsa deprem episantırlarının üzerine üzerine düşmesi o fayların aktif olduğunu gösteriyor. Havzanın içerisinde geçen Denizli’ye doğru Kuzey batıdan güney doğuya doğru devam eden Sarayköy Fay Zonu var. Denizli’nin kuzeyinden de geçip Eskihisar ve Laodikya’nın güneyinden ve Eskihisar ve Laodikya’nın kuzeyinden devam edip, Pınarkent’e kadar uzanan fay hatları var. Bu iki karşılıklı fay zonu, Denizli için en riskli fay zonları” dedi.
“DENİZLİ’NİN ZEMİNLERİ BAZI YERLERDE SORUNLU”
Denizli’nin zemini hakkında da bilgiler aktaran Doç. Dr. Kaya “Çukur kısımlara gittikçe alüvyon üzerinde, tutturulmamış çok gevşek. Bir de buna yer altı suyunun yüksekliği katılınca tam da istenmeyen zemin büyütmesi yapılabilecek, sıvılaşma yapabilecek olumsuz zemin şartları meydana gelmiş olabiliyor. Denizli’nin zeminleri bazı yerlerde sorunlu. Bizim buralardan uzaklaşmamız, mevcut binaları iyileştirmemiz gerekiyor” dedi.
DENİZLİ’DE BÜYÜK BİR DEPREM BEKLENİYOR MU?
Kentte yaşanması muhtemel depremlere ilişkin de açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kaya; “Burada olabilecek deprem, maksimum 6.5 ile 6.8 arasındaki olabilecek bir depremdir. Genelde bütün çalışanların da bahsettiği 6.7 büyüklüğünde bir depremdir. 6.7 dediğimiz deprem Kahramanmaraş’taki depremin 32 kat daha küçüğü bir depremdir ama bu depremler tarihe baktığımızda büyük yıkımlara sebep olmuştur. Sadece depremin büyüklüğü değil zemin şartları da önemli. Diyarbakır, depremden 300 kilometre uzakta ama zemin şartlarının uygun olmadığı için yıkım oldu. Biz, Büyük Menderes Grabeni’nden de etkileneceğiz” diye konuştu.
0 Yorum