EKONOMİ

DENİZLİ, BUGÜNLERDE İHRACAT YAPMAKTA NERELERDE ZORLANIYOR?

DENİZLİ, BUGÜNLERDE İHRACAT YAPMAKTA NERELERDE ZORLANIYOR?
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, ihracatçıların son günlerdeki en önemli sorunu konteyner bulamama ile birlikte pamuk ipliği krizi, hammadde fiyatlarındaki artış, kurdaki istikrarsızlıkla ilgili Denizli Metropol’e özel açıklamalarda bulundu.

ÖZEL HABER
Son günlerde en çok dile getirilen ve Denizlili sanayicilerin en önemli gündem maddeleri pamuk ipliği krizi, hammadde fiyatlarındaki artış, kurdaki istikrarsızlık ve konteynır bulamama sorunu… Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, ihracatçının zor günler geçirmesine neden olan sorunlarla ilgili Denizli Metropol’e özel açıklamalarda bulundu.

“İLAVE VERGİNİN KALDIRILMASI İÇİN GİRİŞİMLERİMİZİ YAPTIK”
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Dünyada son iki aydır pamuk ipliği krizi yaşandığını belirterek “Talep patladı. Yerli iplik üreticileri önümüzdeki birkaç ayı kapatmış durumda. Bu yüzden onlarda hammaddeden daha fazla bir fiyat artışı yaptılar. Bunu aşabilmek için Denizli Sanayi Odası, Denizli Ticaret Odası ve Denizli İhracatçılar Birliği olarak hep birlikte ithal iplikteki ilave verginin kaldırılmasını talep ettik. Ayrıca geçtiğimiz hafta Hazır Giyim ve Konfeksiyon ile Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulları Ortak Toplantısı, aynı talebi Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde dile getirdik” dedi. 

“İHRACATÇIMIZ KONTEYNER BULAMIYOR”
Son günlerin en önemli sorunu olan konteyner bulamama krizi ile ilgili de görüşlerini aktaran Başkan Memişoğlu “Dünya ticaretinin doğal sirkülasyonu bozuldu. Özellikle Kuzey Amerika’da ve Avrupa’da üretim düştüğü ve ihracat yapılamadığı için boş konteynerler birikti. Çin ise boş konteynerleri toplamaya çalışıyor. ABD ise boş konteynerleri yüklemeye gelen gemileri limanlarına kabul etmiyor. Konteynerleri sadece içinde ürün olması şartıyla yükletmek istiyor ki ihracat yapabilsin. Bu arada ülkemizde de konteyner imalatı konusunda hızlı adımlar atılıyor. Nisan ayı itibariyle konteyner krizinde olumlu bir gelişme olmasını bekliyoruz. Denizlili ihracatçımız böyle bir ortamda zorlanarak da olsa ihracat yapmaya çalışıyor” diye konuştu.  



“DÖVİZ KURUNDA İSTİKRAR HEDEFLERİMİZ İÇİN ÖNEMLİ”
Döviz kurlarında yaşanan düşüşle ilgili konuşan Başkan Memişoğlu “Dünya ekonomisinin yeniden canlanması, ihracat pazarlarımızın ülkemizden yapacakları talebi de önemli ölçüde artıracaktır. Ancak kurlarda yaşanan dalgalanmalar ve hızlı iniş çıkışlar, ihracat hedeflerimize yürürken bazı belirsizlikleri de beraberinde getirebilir. Hızla azalan kurlar ihracat rakamlarımızı ve rekabetçiliğimizi etkilediği gibi; ithalatın ve dolayısıyla cari açığın artışına yol açabilir. 2021 yılında, dünya piyasalarında beklenen iyimserliğin paralelinde ihracatımızı da artırabilmek için, döviz kurlarının istikrarlı ve öngörülebilir bir seviyeye ulaşması ihracat hedeflerimiz açısından önemlidir" ifadelerini kullandı.

“HAMMADDE FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN NORMALE DÖNECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Son olarak hammadde fiyatlarındaki artış konusu ile ilgili de açıklamada bulunan Başkan Memişoğlu “Pandemi etkisiyle bozulan ekonomik dengelerle birlikte pandeminin sona ermeye yaklaşması dolasıyla bir talep patlaması yaşanacağı düşüncesiyle hammaddelere yoğun bir yönelim oldu. Bunun neticesinde de hammadde fiyatlarında aşırı artışlar gözleniyor. Bunların piyasa şartlarında normale döneceğini düşünüyoruz” dedi.  
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon