EKONOMİ

DENİB Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarında

DENİB Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarında

Denizli’den 52 Firmayla Fuara Güçlü Katılım

Doğal taş sektörünü bir araya getiren Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı bu sene 30. yılını kutluyor. 12 Nisan 2025 tarihine kadar 4 gün boyunca devam edecek olan fuarda 52 katılımcı firma sektörlerini bir kez daha güçlü bir şekilde temsil ediyor.

Denizli’nin doğaltaş sektöründeki deneyimi antik döneme dayanıyor. Öyle ki, Pamukkale’de yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunan traverten bloğu üzerinde taş kesme makinesi kabartması keşfedildi. Bu kabartmanın bir çeşit katrak olduğu sonucuna varıldı. Bu keşif, traverten-mermer işleme tekniklerinin antik dönemde de oldukça ileri düzeyde olduğuna işaret ediyor.

 

Denizli, doğanın kadim armağanına sahip çıkarak antik döneme dayanan sektör deneyimi, çeşit ve rezerv zenginliği, ham madde bolluğu, dinamik sektör yapısı ve kullanılan yeni teknolojileriyle dünya doğaltaş piyasasında önemini her daim koruyor.

 

DENİB olarak, potansiyel alıcılara ulaşmanın en kestirme yolu olan fuarlara üyelerimizin katılımlarını teşvik ediyor, info stantlarımızla yanlarında oluyoruz. Mevcut potansiyelimizi koruma ve sürdürülebilir ihracat artışı vizyonumuzla iletişim ve tanıtım faaliyetlerimize tüm hızıyla devam ediyoruz.

 

Denizli’nin doğal taş sektörü, yalnızca estetik ve kaliteyle değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik vizyonuyla da ilerliyor. Üretim süreçlerinin merkezinde doğaya duyulan saygı yer alıyor. Çevreye duyarlı madencilik uygulamaları, atık yönetimi, enerji verimliliği ve geri kazanım odaklı üretim anlayışıyla, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma vizyonuyla hareket ediliyor. Denizlili ihracatçılar, sürdürülebilir üretimi bir tercih değil, bir sorumluluk olarak görüyor.

 

 

Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın açılış konuşmasında fuar organizasyonu ve doğal taş sektörü ihracat verileri hakkında görüşlerini paylaşan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu şunları söyledi:

 

“Fuarda Denizli’yi 52 katılımcı firmamız temsil ediyor. Bu firmalar arasında blok mermer ve işlenmiş doğaltaş üreticilerinin yanı sıra makine ve doğal taş teknolojileri üreten firmalarımız da yer alıyor. Katma değerli ihracatıyla sektörde ülke genelinde pozitif ayrışmamıza katkı sunan tüm sektör oyuncularımıza teşekkürü borç biliyorum.

 

İşlenmiş doğaltaş ihracatının ilimizdeki payı yüzde 90

Doğaltaş sektörü ihracat verilerine de değinen Başkan Hüseyin Memişoğlu, “Türkiye geneli işlenmiş doğal taş ve blok mermer ihracatının 2024 yılı genelinde 1,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Yıl başından bu yana ise 440 milyon değerinde ihracat kaydedildi.

 

2024 yılı genelinde Denizli’den 25 milyon dolar blok mermer ve 230 milyon dolar işlenmiş doğal taş olmak üzere toplamda 255 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleşti. İşlenmiş doğal taş ilimizin maden sektörü ihracatından yüzde 90 oranında pay alıyor.

 

İlimizin doğal taş ihracatını ülke bazında değerlendirdiğimizde ise; işlenmiş doğal taş ihracatında ABD, Fransa, Avustralya, Romanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin blok mermer ihracatında ise Çin, Hindistan, Brezilya, Cezayir ve Mısır’ın ön plana çıktığını görüyoruz. Dünyanın her bölgesinde Denizli’nin işlenmiş doğal taş ürünleriyle karşılaşmak mümkün. Denizli madencilik sektörü ihracatına baktığımızda işlenmiş doğaltaş grubunda 110, blok mermer grubunda ise 37 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.

 

Bu vesileyle, Marble İzmir Fuarı'nın 30. yılını bir kez daha kutluyor, İZFAŞ’a bu değerli organizasyon için teşekkür ediyor, önümüzdeki yıllarda da sektörün doğayla uyumlu büyümesini ve dünyada itibarımızın daha da artmasını temenni ediyorum. Fuarın şimdiden tüm firmalarımız için verimli geçmesini diliyorum.” dedi.

 

 

SEMİNAY ALGAN  TEKİN

SEMİNAY ALGAN TEKİN

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon