EKONOMİ

“DEGİAD KONUŞUYOR, DENİZLİ VE DÜNYA DİNLİYOR” PROGRAMINDA DEGİAD ÜYESİ EZGİ ATILSIN HEM KENDİNİ, HEM DE İŞİNİ ANLATTI

“DEGİAD KONUŞUYOR, DENİZLİ VE DÜNYA DİNLİYOR” PROGRAMINDA DEGİAD ÜYESİ EZGİ ATILSIN HEM KENDİNİ, HEM DE İŞİNİ ANLATTI
Denizli Genç İş İnsanları Derneği Üyeleri hem kendilerini, hem de firmalarını “DEGİAD Konuşuyor” programında anlatıyor, bu çok özel söyleşileri Denizli Metropol, Denizli ve Dünyaya aktarıyor… Yedinci program yayınlandı. Programın konuğu DEGİAD Üyesi Ezel Şarapçılık Yönetim Kurulu Üyesi Ezgi Atılsın oldu.

ÖZEL RÖPORTAJ
DEGİAD üyelerini tanıtan, anlatan program haftanın iki günü Denizli Metropol ekranında… Yedinci program yayınlandı. Yedinci bölümde program sunuculuğunu DEGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Berkay Alkaya yaparken, programın konuğu DEGİAD Üyesi ve Ezel Şarapçılık Yönetim Kurulu Üyesi Ezgi Atılsın oldu… Atılsın, programda hem kendini, hem de işini anlattı.

İŞTE O SÖYLEŞİ…

BERKAY ALKAYA: DEGİAD ve Denizli Metropol iş birliği ile başlatmış olduğumuz DEGİAD Konuşuyor programının yedinci bölümündeyiz. Bugünkü konuğumuz DEGİAD Üyesi ve Ezel Şarapçılık Yönetim Kurulu Üyesi Ezgi Atılsın… Hoş geldiniz. Sizi ve şirketinizi tanıyarak programa başlayalım isterseniz…
 
EZGİ ATILSIN: Davetiniz için teşekkür ediyorum. Ezel Şarapçılık’ın ikinci kuşak temsilciyim. 3,5 yıldır aile şirketimizde, şaraphanemizde çalışıyorum. Bunun öncesinde Gıda Mühendisliği eğitimi aldım. İngiltere’de işletme yüksek lisansımı tamamladım. Aldığım eğitimle işimiz çok bağdaşıyor. Ben şaraphanede çalışma hayali kurmamıştım. Mezun oldum. Perşembe tezimi teslim ettim. Cumartesi günü Türkiye’ye döndüm. Pazartesi günü kendimi sezonun ortasında buldum. O süreçte kapasiteyi 1 milyon litrenin üzerine çıkardığımız dönemdi. Bir süre size yardım edeyim, sonra İngiltere’ye dönüp doktora yapacağım dedim. Kararı bana bıraktılar. Ancak işin içine girince işin ne kadar keyifli, ne kadar değerli, orada ne kadar çok emek verildiğini gördüm. İşe sahip çıkmam gerektiğini düşündüm. 3.5 yıldır şaraphanede çalışıyorum. İşi öğreniyorum. Bu çok uzun süreçli bir iş. Bir insanın ömrü iyi şarap yapmaya yetmezmiş.

BERKAY ALKAYA: Şirkette neler yapıyorsunuz. Nasıl şaraplar üretiyorsunuz? Şirketinizle ilgili bilgi verebilir misin?

EZGİ ATILSIN: Şirketimiz 2005 yılında babam Mehmet Atılsın tarafından kuruluyor. Babam öncesinde Türk Hava Kuvvetleri’nde asker olarak çalışıyor. Oradaki görevi sosyal tesislerinde işletme müdürü olarak görev yapıyor. Gastronomi konusunda eğitim alıyor. Babam askeriyede çalışmasına rağmen gıda sektöründe… Hayali bir restoran açmak. Kendisi Çallı. Bağların içinde geçen bir çocukluğu var. Çal’da insanların en büyük geçimi bağ, üzüm ve şarapçılık. Büyük üreticiler Çal’a gelip üzümleri alıp, kendi şehirlerindeki üretim tesislerine götürüp şaraba dönüştürüyorlar. Bu şarabın doğasına uygun değil. Şarap yapmak için üzümün taşınması aromasını bozuyor ve kayba neden oluyor. Babam neden Çal’da daha fazla şarap üretilmiyor diye düşünüyor. Emekli olmadan önce fizibilite çalışması yapıyor bölgede. Ardından yıllık 60 bin litrelik kapasite ile şaraphaneyi kuruyor. Her yıl kapasiteyi artırarak bugünlere geldik. Şimdilerde yıllık 2 milyon 200 bin litrelik üretim kapasitemiz var. İyi şaraplar yapıyoruz. Bölgedeki üzümler çok kaliteli. Talep fazla. Şarapçılık uzun vadede kazandıran bir sektör. Şu an geldiğimiz noktada daha fazla kapasiteyi arttırmak istemiyoruz. Artık bağlarımıza yatırım yapıyoruz. Her şey bağda başlıyor. Fabrikaya teknolojik yatırımlar da yapıyoruz. Yeni bir mahzen yaptık. Dolum tesisimizi yeniliyoruz. Kaliteyi arttırmak için çabalıyoruz. Bugün diktiğimiz bağlardan 8 yıl sonra üzüm alıp, onları şaraba dönüştüreceğiz. Ciddi emek harcanan bir sektördeyiz.  

BERKAY ALKAYA: Denizli’nin Çal, Güney, Bekilli ilçelerinde ciddi üzüm üretimi yapılıyor. Peki, şarap üretimi olarak Denizli nerede?

EZGİ ATILSIN: Türkiye’nin en çok şarap üretilen bölgelerinden biri Denizli. Ancak Denizli’de bir marka sorunu var. Son yıllarda reklam yasakları da var. Ürettiğiniz şarabın reklamını yapamıyorsunuz. Web sitemizde ürettiğimiz şarapların resmini bile koyamıyoruz. Reklam yapmadan çalışmak yeni firmalar için çok zor. Denizli şarap sektöründe çok bilinen bir il. Bildiğiniz en büyük firmalardan en küçük firmalara kadar hepsi Denizli’ye gelip üzüm alıp kendi tesislerinde şaraba dönüştürüyorlar. Biz bu noktada avantajlıyız. Bulunduğumuz bölgedeki üzümleri aynı yerde üretim tesislerimizde işliyoruz. Bizim şaraphanemiz bağların arasında. Bölge yapısı, iklim, toprak yapısı bakımından Denizli bölgesi şaraplık üzüm yetiştirmek için çok güzel bir yerde. Üzümümüz çok popüler. Umarım şaraplarımızda hak ettiği yeri bulur pazarda.  

BERKAY ALKAYA: Şarap ihracatında ne durumdayız peki?

EZGİ ATILSIN: İhracat yapıyoruz ama bu istediğimiz noktanın çok gerisinde. Tüm ülkenin ihracatı 3 milyon litre bile değildi. Bizim firma olarak yıllık üretimimiz 2 milyon 200 bin litre. Ülkemizin ise 3 milyon litre bile değil. Çok komik bir rakam. Tüm dünyada milyarlarca Dolarlık rakamlar dönüyor ihracat anlamında. Üzüm üretimi bakımında Türkiye ilk sıralarda. Ürettiğimiz şarabın ise çok az bir miktarını ihraç ediyoruz.

BERKAY ALKAYA: Dünyada bizden bir dünya markası çıkar mı?

EZGİ ATILSIN: Çıkması lazım. Şarap üzümün en katma değer sağlayan ürünü. Biz en son 2018’de dünyada 54. Sıradaydık. Şili ve Arjantin çok hızlı yükseldi. Bir sürü neden var. Şarapta bölge önemli. Ülke ve bölge olarak marka olursunuz önce. Bizim tek başımıza pazara girip marka olarak kalmak zor. Türk şarapları marka olur, bende kendi markamla bu isim altında satışlarımı yapabilirim. Bunun örnekleri var. Sonradan pazara girenler ve güçlü kalanlar var. Devlet ve üreticiler o ülkelerde bir arada hareket ediyor. Bizde böyle bir şey yok. Bizim kurallarımız ve bununla ilgili politikalarımız yok.  

BERKAY ALKAYA: Peki, ithalatta ne durumdayız. Ne kadar üretim anlamında dışa bağımlıyız?

EZGİ ATILSIN: Dışarıya çok bağımlıyız. Üzüm ve şişeyi Türkiye’de üretiyoruz. Kalan ne varsa yurt dışından geliyor. Bizim girdilerimiz döviz bazında. Çıktılarımız ise TL oluyor. Bu bizi dünya pazarında olumsuz etkiliyor. Maliyetlerimiz çok yüksek. Dünyada 1 Euro’ya da 10 bin Euro’ya da şarap var.

BERKAY ALKAYA: Çal Bölgesi’nde ne tür üzümler üretiyorsunuz. İşin birazda teknik kısmını konuşalım isterseniz. 

EZGİ ATILSIN: Bölgede çok fazla üzüm çeşidi var. Beyaz şarap için Sultaniye, Şardone, kırmızı şarap için ise Şiraz, öküz gözü, marlo, Çal Karası üretiyoruz. Yıldan yıla değişiyor üretim. İstediğimiz kaliteye ulaşması lazım.

BERKAY ALKAYA: Turizm ülkesiyiz. Denizli’de turizm konusunda önemli bir potansiyele sahip. Turizmde de katma değeri yakalayamıyoruz. Çal gibi önemli şarapların üretildiği bir merkeze sahibiz. Orada butik otel, tadım yeri böyle bir yatırım yok. Neden böyle bir yatırım yapılmıyor? 

EZGİ ATILSIN: Güzel bir soru. Herkes bunu soruyor. Bölgemiz turistik bir yer değil. Yavaş yavaş bizim başlatmamız gerekiyor. Daha önce şarap üreticileri işletmeye yatırım yapmıştı. Çal’daki üreticiler olarak bir araya gelip böyle bir proje yapmak istiyoruz. Küçük butik bir otel yapmayı ve orada bir tadım yeri olacağını söyleyebilirim. Böyle bir projemiz var. Hayata geçireceğiz.

BERKAY ALKAYA: Şarap sektöründe kadın istihdam oranı nedir? Türkiye’de kadın olarak çalışmak zor mu?

EZGİ ATILSIN: Türkiye’de bir kadının yaşaması ve çalışması zor. Ama ben şanslıyım. Şarap sektörü kadınların egemen olduğu bir sektör. Bugün en eski firmalardan en yenilerine kadar yeni jenerasyonlar hep kadın. Bu şaraphaneleri yönetenler hep kadın. Sadece yönetimde değil, bağlarda, hasatta aşılamaya kadar her aşamada kadınlar çalışıyor. Sektörümüz çok fazla kadın istihdamın olduğu bir sektör. Biz bunu yurt dışında gururla anlatıyoruz. Önce Türkiye’de şarap yapıldığına, sonra bunu kadınların yönettiğine ayrıca şaşırıyorlar. Umarım her sektöre kadınların sayısı artar.

BERKAY ALKAYA: DEGİAD ile ilgili düşüncelerini çok merak ediyoruz?

EZGİ ATILSIN: DEGİAD’ın benim için çok özel bir yeri var. Türkiye’ye döndüğümde işe başlarken aynı zamanda DEGİAD’a da üye oldum. Adapte olma sürecimde bana çok katkıları oldu. Herkese teşekkür ediyorum.

“DEGİAD KONUŞUYOR” PROGRAMINDA DEGİAD ÜYESİ EZGİ ATILSIN, HEM KENDİNİ, HEM DE İŞİNİ ANLATTI…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon