EKONOMİ

ÇİFTÇİ MAZOTA ÇALIŞIR HALE GELDİ

ÇİFTÇİ MAZOTA ÇALIŞIR HALE GELDİ
Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Osman Hatipoğlu, “ Petrol fiyatlarına son dönemde yapılan yüksek vergi artışları ve zamlar, yaşamın tüm aşamalarını olumsuz etkilerken, en büyük tahribatı tarımda yaptı. Çiftçi mazota çalışır hale geldi” dedi

Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Osman Hatipoğlu, akaryakıta gelen büyük zamlarla ilgili olarak değerlendirme yaptı.

Akaryakıta yapılan zamlardan en büyük tahribatın tarım sektöründe yaşandığına dikkat çeken Hatipoğlu, “Petrol fiyatlarına son dönemde yapılan yüksek vergi artışları ve zamlar, yaşamın tüm aşamalarını olumsuz etkilerken, en büyük tahribatı tarımda yaptı. Tarımsal üretimde enerji, yaygın kullanımı ile mazot ağırlıklı bir girdidir. Yüksek mazot fiyatları ile ekimi yapılan ürünler, onun iki katı mazot fiyatıyla hasat edilmekle karşı karşıya kalındı. Çiftçilerimiz ürettiklerini hasat edemiyor. Tarlada bırakmakla yüz yüze. Özellikle hububat, baklagiller ve aromatik bitkilerin hasadında durum kötü” dedi.

Bu üretim sezonuna kadar, mazotun üretimde payının buğdayda yüzde 21, pamukta 20, mısırda yüzde 35 iken, bu oranın çok yükseldiğine dikkat çeken Hatipoğlu, “Gelişmiş tarımsal üretimin yapıldığı ülkelerde bu oran yüzde 4 ile 12 arasında değişir. Ölçüsüz fiyat artışı bu oranları da anlamsız kıldı. 1975 yılında bir kilogram buğdayla 1.07 LT mazot alınırken, bugün altı kilogram buğdayla 1 LT mazot alınamıyor. Çiftçilerimiz mazota çalışır duruma geldi. Ürünlerini değerinde satmakta zorlandıkları için hasat etmek istemiyorlar. Daha kötüsü üretimden vaz geçmek üzereler. Çiftçiler küserse üretime döndürmek zordur. Üretime destekleyici önlemlerin bir an önce alınmasını istiyoruz. Bu yapılmaz ise gıda güvenliği ulusal sorun haline gelecektir” dedi.

Mazot giderlerinin üretimde oranın düşmesi için tarımsal üretimde kullanılan mazottan ÖTV ve KDV’nin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Hatipoğlu, “Mazotun renklendirilerek bu kontrol edilebilir. Dünyada bu tür uygulamalar var. Maliyet düşürücü diğer bir unsursa, ürünlerin değerinde satılmasının sağlanmasıdır. Çiftçi örgütlerini üretimde belirleyici duruma getirilmeli, bireysel olarak ürününü uzun süre saklamak isteyen çiftçilere ucuz finansman sağlanması diğer önlemler olarak ele alınmalıdır” dedi.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon