YAŞAM-GÜNCEL

Bir Fincan Kahvenin Geleceği Tehlikede

Bir Fincan Kahvenin Geleceği Tehlikede
İklim krizi, sabah rutinlerimizin vazgeçilmezi olan kahveyi bir lükse dönüştürebilir. Climate Central’ın son raporu, kahve bitkisi için "kritik zarar eşiği" olan 30°C üzerindeki gün sayısının hızla arttığını ve üretim alanlarının 2050’ye kadar yarı yarıya azalabileceğini ortaya koyuyor.

 

Isı Stresi Üretimi Kavuruyor

Kahve bitkisi için termometreler 30°C’yi gösterdiğinde "alarm zilleri" çalmaya başlıyor. Isı stresi altına giren bitki, sadece daha az meyve vermekle kalmıyor; çekirdek kalitesi düşüyor ve hastalıklara karşı savunmasız hale geliyor.

Dünya kahve arzının %75’ini sırtlayan beş dev (Brezilya, Vietnam, Kolombiya, Etiyopya ve Endonezya), artık yılda ortalama 144 gün boyunca bu zararlı sıcaklıklara maruz kalıyor. İklim değişikliğinin etkisi olmasaydı, bu sürenin 57 gün daha az olacağı hesaplanıyor.

Küçük Üretici "Finansman Kıskacında"

Küresel kahve arzının %60’ını sağlayan küçük ölçekli çiftçiler, krizin merkez üssünde yer alıyor. Sektördeki üreticilerin %80’ini oluşturan bu kesim, iklim uyumuna yönelik finansmanın 2021 yılında sadece %0,36’sına erişebildi. Bir hektarlık çiftliğin iklim değişimine uyum maliyeti günlük ortalama 2,19 dolar. Bu rakam, dünyanın birçok yerinde bir fincan kahve fiyatından bile daha düşük olmasına rağmen, finansmana erişimdeki engeller üreticinin elini kolunu bağlıyor.

Halil Berk UYAROĞLU

Halil Berk UYAROĞLU

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon