EKONOMİ

BİLGİSAYAR SATIŞLARI NEDEN DİBE VURDU? EN AZ SATILAN HANGİSİ?

BİLGİSAYAR SATIŞLARI NEDEN DİBE VURDU? EN AZ SATILAN HANGİSİ?
Bilgisayar satışlarında ciddi düşüşler yaşanırken, distribütörlerin cirolarında önemli kayıplar dikkat çekiyor. Peki, bilgisayar satışları neden dibe vurdu? En az satılan hangisi?

Distribütörlerin verilerine göre, adet bazında masaüstü bilgisayar satışları yüzde 50, dizüstü bilgisayar satışları ise yüzde 60 oranında daraldı. Yılın ilk altı ayına bakıldığında masaüstü bilgisayar satışları yüzde 11, dizüstü bilgisayar satışları ise yüzde 25 oranında geriledi. İlk çeyrekte yaşanan hafif toparlanma ise sonraki aylarda yerini büyük bir düşüşe bıraktı.

Bilgisayar pazarındaki bu dramatik düşüşün temel nedeni olarak yüksek enflasyon, sabit kur politikaları ve krediye erişim zorlukları gösteriliyor. Uzmanlar, ekonomik politikaların hane halkının harcama yapmasını engellemeye yönelik olduğuna dikkat çekerek, bu durumun bilgisayar satışlarını olumsuz etkilediğini belirtiyor. "Kredi kart limitlerinin sınırlanması ve krediye ulaşmadaki zorluklar nedeniyle Temmuz ayında da ciddi bir düşüş yaşandı," diyen uzmanlar, yaz sezonunun etkisiyle birlikte satışların daha da zayıfladığını vurguladı.

Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen, anakart satışları haziran ayının en dikkat çeken kategorisi oldu. Ciro bazında yüzde 83 büyüme gösteren anakart satışları, adet bazında ise yüzde 110 artarak büyük bir performans sergiledi. Türkiye’de yerleşik kanallara yapılan satışların büyük bir kısmı, ara toptan ve elektronik ticaret firmaları üzerinden gerçekleştirildi.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon