EKONOMİ

BAKANLIKTAN SIKI TAKİP BAŞLADI: İŞTE CEZASI

BAKANLIKTAN SIKI TAKİP BAŞLADI: İŞTE CEZASI
Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş haberlerinin ardından bazı emlak işletmeleri ilan fiyatlarını haksız şekilde artırmaya başladı. Ticaret Bakanlığı ise bu tür manipülasyonlara karşı denetimlerini yoğunlaştırdı ve mevzuata aykırı hareket edenlere ağır cezalar veriliyor.

Ticaret Bakanlığı, Ziraat Bankası’nın konut kredisi faiz oranlarında düşüş yaşanacağı haberleri sonrası, bazı emlak işletmelerinin ilan fiyatlarını artırdığına dair sosyal medyada yayılan şikayetler üzerine harekete geçti. Geçen hafta bir ilan fiyatının 7 milyon 250 bin liradan 9 milyon liraya çıkarıldığının belirlenmesi üzerine yapılan incelemede, ilgili emlak işletmesi tespit edilerek 100 bin lira para cezası kesildi.

Ticaret Bakanlığı, konut piyasasında tüketici haklarını korumak için denetimlerini hızlandırdı. Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, son dönemde özellikle konut kredisi faiz oranlarının düşeceği yönündeki haberler sonrası bazı emlak ilanlarında fiyat artışları gözlemlendi. Bakanlık, ilan sitelerinde yer alan tüm taşınmaz ilanlarını sıkı bir şekilde izleyerek, fiyat manipülasyonu yapmaya çalışan işletmelere karşı tedbirler almaya devam ediyor. Özellikle bazı ilanlarda "faizler düştüğünde fiyatlar artacak" gibi ifadeler yer aldığı tespit edilerek, bu tür manipülatif girişimler anında engelleniyor.

Ticaret Bakanlığı, ilan sitelerinden düzenli olarak fiyat verilerini topluyor ve fiyatlarda anormal yükselmeler yapan emlak işletmelerine idari yaptırım uyguluyor. Son 1 yıl içinde 890 emlak işletmesi ilan fiyatlarında fahiş artış yaparak haksız kazanç elde etmeye çalıştığı gerekçesiyle toplamda 89 milyon lira ceza aldı. Bakanlık, ilerleyen dönemde de kredi faiz oranlarındaki düşüşü fırsata çevirmek isteyenlere karşı benzer uygulamalarla mücadele etmeye devam edecek.

Fiyat manipülasyonu yaptığı belirlenen işletmelere 15 bin 846 liradan 475 bin 380 liraya kadar değişen para cezaları uygulanabileceği belirtiliyor. Ayrıca vatandaşların, ilan fiyatlarında aşırı artış yapan veya faiz düşüşü gibi durumları fırsata çevirmeye çalışan işletmeleri Bakanlığa bildirmesi isteniyor.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon