EKONOMİ

BABADAĞLILAR ÇARŞISI NASIL KURULDU?

BABADAĞLILAR ÇARŞISI NASIL KURULDU?
Denizli’de iş çevreleri tarafından halen tekstilin kalbi olarak nitelendirilen ve kentte herkesin uğrak yeri olan Babadağlılar Çarşısı nasıl kuruldu biliyor musunuz? Duayen iş insanı Hasan Kasapoğlu çarşının nasıl kurulduğunu Denizli Metropol ekranında anlattı. 

ÖZEL HABER
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği ve Denizli Metropol Haber işbirliği ile “DETGİS'in '20. Yılında 20 Duayen İş insanı” ile belgesel tadında hazırlanan programa katılan Aslıteks Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kasapoğlu DETGİS Yönetim Kurulu Başkanı Mukaddes Başkaya’ya mesleğe nasıl başladığından, bugünlere nasıl geldiğine kadar birçok konuda tecrübelerini aktardı. İşadamı Kasapoğlu, halen Denizli’de tekstilin kalbi olarak nitelendirilen mimari projesini merhum Cengiz Bektaş’ın çizdiği Babadağlılar Çarşısı’nın nasıl kurulduğunu da anlattı. Çarşıyı kuran topluluğun iplik fabrikası kurma girişimini de aktaran Kasapoğlu böylece bir döneme ışık tuttu.



Kasapoğlu Ben tekstil hayatına 1968 yılında başladım. 1972 yılında Denizli’de Emsan kuruldu. Denizli’de o dönem herkes bir şeyler yapıyor. Yatırım yapmak bizim gözümüzde çok farklı bir şeydi işin içine girinceye kadar. 1973 yılında Denizli Basma devreye girince kentin çehresi değişti. Denizli yeni bir ivme kazandı. Kentte dokunan ham bezler, Denizli Basma’da çarşaf oldu, baskılı çarşaf döşemelik oldu. Yapılan malların katma değeri arttı. Aynı yıllarda Babadağlılar olarak 20 şirket Babadağlılar İşhanı’nı kurduk. 1974 yılında bitti ve 10 milyon liraya mal oldu. Bu topluluğu bozmadan diğer işler yapılmaya başlandı. İplik fabrikası kurulmasına karar verildi. 1975 yılıydı. Yeri 150 dönüm olarak alındı. Sümerbank Hereke Fabrikası Müdürü ve Muhasebe Müdürünü transfer ettik. Makinaların bir kısmı Japonya, bir kısmı Fransa’dan seçildi. Fransa’ya 300 bin Dolarlık avans gönderildi. İş Bankası’ndan kredi alacağız. Banka yönetimden şahsi imzalar istedi. Yatırımcılar çok yeni. İmzalar atılmadı. O kadar emek boşa gitti ve şirket feshedildi. Yazık oldu. O zaman o girişim gerçekleştirilmiş olsaydı birçok şey belki değişebilirdi. Yatırımcı kültürü yok o zaman. Herkes alıp satıyordu. İnsanların hedefleri çok büyük değil. Bir evim arabam olsun yeter diyorlardı. Hele bir de dükkanı varsa… En mutlu adam o” dedi. (Manşet fotoğrafı Türkay Arkadaş)



KASAPOĞLU’NUN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon