Tehlikeli ve tehlikesiz atıkların yakıta dönüştürülmesiyle ilgili faaliyet gösteren Beysu Atık Yönetimi Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Alican Beyazsu, bir atığın problem mi yoksa kaynak mı sorusunu yanıtladı.
2000 yılında Denizli’nin Pamukkale İlçesi’ne bağlı Pınarkent Mahallesi’nde kurulan Beysu Atık Yönetimi Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi atıktan türetilmiş yakıt ve tehlikeli atıkların ara depolanması ve arıtma çamurlarının kurutulması ve tehlikesiz atıkların yakıta dönüştürülmesi ilgili faaliyet gösteriyor. Firma 2021 yılında yaklaşık 20 bin ton atığı geri kazandırdı.
“Toplumumuzun atığa bakış açısı farklı”
Toplumun atığa bakış açısının çok farklı olduğunu dile getiren Beysu Atık Yönetimi Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Alican Beyazsu; Bu sektörde faaliyet göstermenin sancılarını çok yaşadık. Özellikle tehlikeli atık işlemlerinde bunu fazla hissettik. Toplumumuzun atığa bakış açısı farklı. Çöp olarak bakılıyor. Ekonomik kayıp yaşadığımızı toplum farketmiyor. Bu bir problemdir. Biz firma olarak bu atığı geri kazandırıyoruz ham madde, kaynak elde ediyoruz” şeklinde konuştu.
“Bir firmanın atığı başka bir firmanın ham maddesidir”
Alican Beyazsu; “ Biz atıktan türetilmiş yakıt üretiyoruz. Tesislerimize gelen her atık inceleniyor. Her atıktan bir ham madde üretmek için çaba veriyoruz. Bir firmanın atığını başka bir firmanın ham maddesi haline getirebilir miyiz onu düşünüyoruz. Bu çabalara zaman ve destek gerekiyor. Bir atığın bazen 4 yıl Arge çalışması sürüyor. Yaptığımız işe kamu kurum ve kuruluşların destek vermesi gerekiyor. Yapılan işin çevreye, ülke ekonomisine, doğaya ve insanlığa faydalı olduğunun bilinmesi gerekiyor. Bu tür tesislerin ayakta tutulması gerekiyor. Bizler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla görüştüğümüzde çok büyük ilgi görüyoruz. Mevzuatlar Avrupa standartlarında. Yasal mevzuatlar çok sıkı. Atıktan türetilmişi yakmak için ona uygun sisteminizin olması gerekiyor. 24 saat boyunca bakanlık takibindeyiz. Bizim hedefimiz bir atığı bir firmanın ham maddesi haline getirmek. Sektörümüzün bilinirliği çok az. 2021 yılında yaklaşık 20 bin ton atığı geri kazandırdık, işledik. Mevcut piyasa koşullarından bizler etkilenmedik. 2020 yılına göre büyük yol katettik. Gerek ciromuzla gerek kar oranımızla daha iyiye gidiyoruz. 10 yıl sonrasını düşünerek adımlar atıyoruz” ifadelerini kullandı.
ALİCAN BEYAZSU’NUN AÇIKLAMASINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ....
0 Yorum