EKONOMİ

ASLI TEKSTİL,  ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ O BELGEYLE TESCİLLEDİ

ASLI TEKSTİL,  ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ O BELGEYLE TESCİLLEDİ
Denizli’nin önde gelen örme kumaş üreticilerinden Aslı Tekstil, sürdürülebilir gelecek için Çevre, Enerji Yönetim Sistemleri politikaları ile enerji tüketimini düşürmeyi hedefliyor. Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Kasapoğlu, enerji verimliliğini Enerji Yönetim Sistemi Belgesi ile tescillediklerini, üretim tesislerine giren enerjinin yüzde 95 oranında tüketim kontrolünün yapıldığını söyledi.

Babadağ’da dokuma el tezgahlarından aldığı mirası, modern ve sürdürülebilir tekstil üretimi anlayışıyla birleştiren Aslı Tekstil, bugün  aylık bin ton boyama, 400 bin metre jet baskı ve  400 bin kilogram kumaş satış kapasitesi ve 400 kişilik deneyimli ekibi ile uluslararası markaların örgü kumaş üretimi ve dijital baskı taleplerini karşılıyor. Çevrenin ve doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimini hedefleyen Aslı Tekstil, Çatı Ges panellerinin kurulumunu gerçekleştirdi. Bu sayede kendi elektriğini kendi üreterek 2022 yılı başında aldığı IREC sertifikası ile elektrik tüketiminden kaynaklanan karbon salınımını sıfırlayan firma, Yeşil Mutabakata uyum için çalışmalarını sürdürürken, uzun süredir yaptığı mühendislik çalışmaları neticesinde Ekim ayında ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi Belgesini bünyesine kazandırdı.



Sürdürülebilir gelecek felsefelerinin temelinde saygının yer aldığını, bu anlayışla her geçen gün kendini yenileyen, gelişen bir anlayışla hareket ettiklerini söyleyen Aslı Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Kasapoğlu, “Enerji Yönetim Sistemi ile üretimin kalitesi ve miktarından, çevresel sorumluluklardan taviz vermeden devam ediyoruz. Hedefimiz enerjiyi verimli kullanarak küresel ısınmaya karşı anlamlı mücadelemizi sürdürmektedir. Uzun vadeli stratejik hedefimiz, tüketim planlarımız doğrultusunda enerjiyi sistematik, ekonomik ve ekolojik açıdan optimum bir şekilde kullanmaktır. Aslı Tekstil olarak, verimli enerji kullanımı için gerekli adımları hızlanarak atmaya devam edeceğiz” dedi.



Belgelendirme hazırlığı kapsamında yapılan çalışmalar sayesinde Aslı Tekstil’de üretim tesislerine giren enerjinin yüzde 95 oranında tüketim kontrolünün yapıldığına dikkat çeken Kasapoğlu, “Aslı Tekstil’in tüm üretim tesislerinde 140’dan fazla sayaç ve enerji analizörü ile kurulan izleme sistemi sayesinde anlık dahi olsa enerjinin boşa harcanması engellenmektedir. 2022 yılının başından itibaren doğal gaz tüketiminde yüzde 23, buhar tüketiminde yüzde 13, elektrikte yüzde 7 ve su tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağladık. Uzun vadeli stratejik enerji tüketim planlarımızı bu çalışmalar sayesinde yüksek doğrulukta yapabiliyoruz” diye konuştu.



Sürdürülebilirlik felsefesi doğrultusunda Ar-Ge ve bilimsel projelere de önem verdiklerini ifade eden Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Kasapoğlu, “TÜBİTAK için hazırladığımız Ar-Ge Projesi kapsamında; tekstil üretim kumaşlarında istenmeyen hataları görme ve görüntü işleme yöntemi ile hızlı ve doğru tespitini sağlayan yapay zeka ile geliştirilmiş, kalite kontrol cihazı tasarımı ve imalatı çalışmamız sürüyor. Projemizin amacı, tekstil endüstrisinde üretim makinelerinde meydana gelen çeşitli olumsuzluklardan dolayı üretilen kumaşlarda hatayı önlemek, manuel gerçekleştirilen kalite kontrol sürecini dijital platforma taşıyabilmektir. Bu sayede verimlilik ile aynı zamanda müşteri memnuniyetini artırırken, en az maliyet ve enerji sarfiyatı sağlanabilmektir. Ayrıca, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Senem Turhan ile atık malzemelerin ürün döngüsüne yeniden kazandırılması için açık kaynaklı sürdürülebilir tasarım çözümleri projesi kapsamında işbirliği yapıyoruz” dedi. Üniversite-sanayi işbirliği ile hayata geçirdikleri Eşit Yarınlar İçin Değişim projesinin fark yaratan süreç uygulamaları ve sürdürülebilirlik çalışmalarını ödüllendiren The Stevie Awards  yarışmasında Yılın Düşünce Liderliği  Kategorisinde Altın Ödül aldığına dikkat çeken Kasapoğlu, yürüttükleri çalışmaların fark edilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Murat ACAR

Murat ACAR

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon