ÇAL

8 ASIRLIK GELENEKTE, KINALI KOÇLAR SUYA ATLAMAK İÇİN YARIŞTI

8 ASIRLIK GELENEKTE, KINALI KOÇLAR SUYA ATLAMAK İÇİN YARIŞTI
Denizli Çal’da UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan 848 yıllık ‘Sudan Koyun Atlatma Yarışması ve Çoban Bayramı’, 45 yarışmacının katılımı ile gerçekleştirildi. Yarışmada Büyük Menderes Nehri’ne giren çobanı takip eden koç ve sürüsü, nehirden karşıya geçmeye çalıştı. Renkli görüntülerin yaşandığı festivale vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Denizli’nin Çal ilçesinde bu yıl 848’incisi düzenlenen Sudan Koyun Geçirme Festivali gerçekleştirildi. Çal’ın Aşağıseyit Mahallesi’ndeki etkinliğe İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, MHP Denizli İl Başkanı Ziya Gökalp, MHP İl Başkan Yardımcıları Hakan Çetinkaya ve Yasin Özpek, MHP Pamukkale İlçe Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Turan Veli Akyol, Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, PAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. İbrahim Kısaç, Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever ve çok sayıda vatandaş katıldı. Öte yandan Milletvekili düzeyinde İYİ Partili Öztürk dışında başka bir vekilin festivale katılmaması dikkat çekti.



Rengarenk koyunlar çobanlarının arkasından Menderes Nehrine atlayarak karşıya geçti. Birçok fotoğraf tutkununun yanı sıra çevre il ve ilçelerden birçok ziyaretçi yarışmaya adeta akın etti. Kınalı koçların suya atlaması ile seyircilerin coşkusu renkli görüntüler ortaya çıkardı.



848 yıllık “Sudan Koyun Atlatma Yarışması”nda çobanlar eğittikleri koç ve sürülerini sudan geçirmeye çalıştı. Büyük Menderes Nehri’nin boyu yaklaşık 1 metre olan sığ kısmında yapılan yarışmaya çobanlar mor, turuncu, sarı ve mavi renklerde boyadıkları koçları öncülüğündeki sürüleri ile katıldı. Çobanın önde koşarak nehre girdiği, eğer sürüsü onu takip ederse başarılı sayıldığı yarışmaya bu yıl 45 çoban katıldı.



Yarışmada suya giren çobanın sürüsü kendisini takip etmeyerek suya girmezse başarısız, suya kendisi ile birlikte 2, 3 ve 4. sıradaki hayvanları giren diğer çobanlar ise başarılı sayıldı. Yarışma alanını dolduran vatandaşlar, sürüsü kendisi ile birlikte sudan geçen çobanları uzun süre alkışladı. Sürüsü peşinden gelmeyen çobanlar ise suya girmeleri için yoğun çaba sarf etti.



Yarışmalar sonunda birinciliği Çal Yukarıseyit’ten Arif Lahnacı kazanırken, Baklan’dan Baran Hüseyin Kurca ikinci, Çal Yukarıseyit’ten İbrahim Kuzdere ise üçüncü oldu. Birinci Lahnacı’nın ödülünü Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, İkinci Kurca’nın ödülünü PAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. İbrahim Kısaç, üçüncü Kuzdere’nin ödülünü ise , Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici verdi.



Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan Denizli Metropol’e açıklamalarda bulundu. Bu yıl çobanlara verilecek olan ödüllerin yangın bölgelerine gönderileceğini belirten Akcan “Bu sene festivalimizin 848’incisini yapıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Festivalin en önemli özelliği Türkiye’de tek olması. Ayrıca bu yarışma Türklerin insan sevgisi kadar hayvana ne kadar değer verdiğinin en güzel örneklerinden bir tanesi. Bu yıl çok önemli bir durum var. Bu sene ödülleri ve elde edilen tüm paraları Antalya ve Muğla’da orman yangınlarının olduğu köylere ve oradaki çoban kardeşlerimize bağışlayacağız” dedi.

HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon