POLİTİKA

24 TEMMUZ GAZETECİLER VE BASIN BAYRAMI’NDA DENİZLİ PROTOKOLÜ’NDEN MESAJLAR

24 TEMMUZ GAZETECİLER VE BASIN BAYRAMI’NDA DENİZLİ PROTOKOLÜ’NDEN MESAJLAR
24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı. Türk basınında sansürün kaldırılışının 116. yıl dönümü. Basın Bayramı dolayısı ile Denizli Protokolü yayımladıkları mesajlarla Basın Bayramını kutladılar.

DENİZLİ VALİSİ ÖMER FARUK COŞKUN
“Basın, çağdaş demokrasilerin vazgeçilmez bir unsurudur. Toplumun doğru ve tarafsız olarak bilgilendirilmesi, kamuoyunun aydınlatılması ve toplumun tüm kesimlerinin seslerinin duyurmasında önemli bir rolü olan basın mensuplarımız, yerine getirdikleri görev nedeniyle en önemli meslek gruplarındandır. İlimizdeki gelişmeleri objektif bir şekilde halkımıza ulaştıran, ilimizin tanıtılmasında, gelişiminde önemli katkıları olan ve kamuoyunun aydınlatılmasında büyük rol üstlenen yerel ve ulusal basınımızın bundan sonra da aynı duyarlılıkla görev yapacağına yürekten inanıyorum. Bu vesileyle, başta Denizli’mizin kıymetli basın mensupları olmak üzere, sorumlu basın anlayışı çerçevesinde, gece gündüz demeden zor şartlar altında özveriyle görevlerini yerine getiren bütün basın emekçilerimizin Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı tebrik ediyor; sağlık, afiyet ve başarı dileklerimle hepsine sevgi ve saygılarımı sunuyorum”

TBMM BAŞKAN VEKİLİ – CHP DENİZLİ MİLLETVEKİLİ GÜLİZAR BİÇER KARACA
“24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü'nde, gazetecilerin özlük haklarına kavuştuğu, medyanın özgürleştiği, gazetecilere tehditlerin son bulduğu, gazeteci işsizliği gerçeğinin tersine çevrildiği, konforlu gazeteciliğin yerini bağımsız ve onurlu gazeteciliğe güvencenin aldığı özgür ve demokratik bir toplum temennisiyle tüm gazetecilere, halkın haber alma hakkı için mücadele eden basın emekçilerine teşekkürlerimizi sunuyorum. BASIN ÖNE EĞİLMESİN!”

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI BÜLENT NURİ ÇAVUŞOĞLU
“Demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri ve haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın kuruluşları çok önemli bir toplumsal görevi icra etmektedir. Bu bağlamda gücünü kamuoyundan alan, kendi ayakları üstünde duran, tarafsız ve özgür bir basının varlığı güçlü bir demokrasinin de göstergesidir. İfade ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenmesi ancak basının önündeki engellerin kaldırılmasıyla mümkündür. Çünkü bir ülkede basın ne kadar özgürse, demokrasi de o kadar güçlü olacaktır. Bu vesileyle, zor şartlarda dahi özveriyle çalışan tüm basın tüm mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutluyor, görevleri başında yaşamlarını yitiren basın emekçilerini rahmet ve saygıyla anıyorum”

MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI ŞENİZ DOĞAN

“Haber alma özgürlüğü, demokrasinin temel taşlarından biridir. Türk basını, ülke olarak gelişmemizin, kalkınmamızın, güçlenmemizin ve hedeflerimize ulaşmanın en önemli kurumlarından biridir. Basın, her zaman milletin gözü, kulağı ve sesi olmuştur. Basın ilkeli ve tarafsız gazetecilik anlayışıyla, ülkemizde olup biten her şeyi kamuoyunun gündemine taşıyarak toplumsal aydınlanmamıza ve demokrasimizin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Sansürün kaldırılması ve ifade hürriyetinin sağlanması, basın tarihinin en önemli dönüm noktalarından birisidir. Bütün basın kuruluşları, görevlerini sansüre uğramadan, kısıtlanmadan, engellenmeden yerine getirebilmelidir. Unutulmamalıdır ki, gelişmiş demokrasilerdeki en önemli özgürlüklerden biri de basın özgürlüğünün var olabilmesidir. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi ‘Basın, milletin müşterek sesidir. Bu önemli ve anlamlı günde, kalemini demokrasi, insan hakları, barış, adalet ve halkın çıkarları için kullanan, hemşehrilerimizin doğru haber alma ve bilgi edinme ihtiyacını karşılayan, mesai gözetmeksizin fedakârca çalışan basın mensuplarımızın 24 Temmuz Basın Bayramı'nı en içten duygularımla kutluyorum”

PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI ALİ RIZA ERTEMUR
‘’Basın, dün olduğu gibi bugün de toplumsal yaşamımızın en önemli unsurlarından biridir. Ülkemizde basın, halkımızın aydınlanmasında ve çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkma yolunda büyük katkı sağlamaktadır. Ancak bu katkıyı özgür, bağımsız ve tarafsız bir basına sahip olarak elde edebiliriz. Basınımızın yıllardır otoriter baskılarla, sorun çıkarmada mahir yönetim anlayışı ile zor durumlarda bırakıldığını biliyoruz. Ancak tüm bu olumsuz şartlara rağmen, basınımızın gerçek özgürlüğüne kavuşacağı günler uzak değildir. Halka haber ulaştırma noktasında görevini ifa eden gazetecilerimiz için, sansürün ve oto sansürün olmadığı bir ülke hayalimiz elbet gerçek olacaktır. Hem yerel hem de ulusal basınımızın sorunlarının da farkında olarak, her zaman basın çalışanlarımızın destekçisi olacağız. Bu düşüncelerle, basın etiğinden ödün vermeden tüm zorluklara rağmen mesleklerine sahip çıkan tüm basın emekçilerine teşekkürlerimi sunuyor, 24 Temmuz Basın Bayramı'nı kutluyorum"

AK PARTİ DENİZLİ İL BAŞKANI YÜCEL GÜNGÖR

“24 Temmuz 1908 tarihi basından sansürün kaldırıldığı gündür. Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamış, günümüzde ise artık basın, demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olmuştur. Basın hürriyeti içinde görevlerini yerine getiren ulusal ve yerel basınımız, özgürlüklerin ilerlemesi ve kamuoyu oluşumunda büyük bir güce sahiptir. Gerek ülkemizin gerekse şehrimizin her alanda hedeflenen başarıya ulaşmasında basın mensuplarının gösterdikleri duyarlılık ve bu konuda yaptıkları başarılı çalışmalar büyük katkı sağlamaktadır.  Böylesine önemli bir görevi yerine getirmek için özveri ile çalışan, yerelden ulusala, tüm basın çalışanlarının ve özellikle Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Osman Nuri Boyacı olmak üzere Denizlimizdeki tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar, her birine ayrı ayrı başarılar dilerim”

DENİZLİ TİCARET ODASI BAŞKANI UĞUR ERDOĞAN
“Sansürün kaldırılışını kutladığımız 24 Temmuzlar, aynı zamanda basının ve gazeteciliğin önemini ve özgürlüğünü yeniden hatırladığımız, tüm dünyada teşkilatlanmış en büyük sektörlerden biri olarak önemli bir istihdamı bulunan iş kollarımızdan biri durumundaki medyamız için anlamlı ve çok özel bir gündür. Haber verme, bilgilendirme ve kamuoyunu çeşitli konularda aydınlatma gibi önemli  bir kamusal görevi üstlenen siz değerli basın mensupları, özverili çalışmalarınızla toplumun bilinçlenmesine, bilgiye ulaşmasına ve doğru haber alma hakkını kullanmasına vesile oluyorsunuz. Ekonomimizin ve toplumumuzun gelişimi için de yaptıklarınız büyük önem taşımaktadır... Yereldeki ticari faaliyetlerle bunların sosyoekonomik yansımalarının toplumun çeşitli katmanlarına ulaştırılması ve yayılmasını, bu vesileyle girişimciliğin de teşvik edilmesini sağlıyorsunuz. O nedenle, Denizli Ticaret Odası olarak özellikle yerel basının desteklenmesi ve daha da güçlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Sizler aracılığıyla hem camiamıza hem de vatandaşımıza daha hızlı ulaşıyoruz. Hem iş dünyamızın hem de halkımızın sesi olmanızı, takdir ediyoruz. Atalarımızın da dediği gibi kalem kılıçtan keskindir! İçinde bulunduğumuz bilgi ve iletişim çağında, her geçen gün bunun önemini daha iyi kavrıyoruz. Şuna da inanıyoruz ki ülkemizdeki her kesimin temsilcisi olan sizler milli birlik ve beraberliğimize de katkıda bulunuyorsunuz. Değerli basın mensupları, Mustafa Kemal Atatürk ‘Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir! Türkiye basını, milletin gerçek ses ve iradesinin doğduğu yer olan cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale oluşturacaktır’ demiştir. Bu doğrultudaki başarılı çalışmalarınızın artarak devamını diliyorum. Bu vesileyle, tüm basın mensuplarımızın Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı en içten dileklerimizle kutluyor, aileleriyle ve meslektaşlarıyla sağlıklı, huzurlu, mutlu ve daha müreffeh günler görmelerini temenni ediyorum”

DENİZLİ TİCARET BORSASI BAŞKANI İBRAHİM TEFENLİLİ

“Demokrasinin en vazgeçilmez unsurlarından biri olan basın, kamuoyunun gözü, kulağı ve sesi olarak önemli bir görevi ifa etmektedir. 1908’de sansürün kalkmasıyla halkımızın özgürlüğüne daha büyük katkılar sağlamaya başlamıştır. Basın mensuplarımız gelişen teknolojiyle birlikte fedakarca, neredeyse 7/24 çalışarak halkımızın haber alma ihtiyacını gidermekte, halkımızı sürekli olarak bilgilendirmektedir. Görevlerini yaparken de özel hayata saygıyı, kişisel hak ve özgürlükleri temel prensip edinmişlerdir. Bu sayede  etik değerlere ve hukuka uygun şekilde çalışarak demokrasinin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadırlar.Bu duygu ve düşünceler ile ilimizde ve ülkemizde faaliyet gösteren tüm basın çalışanlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını en samimi duygularımla kutluyor, görevlerinde üstün başarılar diliyorum”

DENİZLİ GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI OSMAN NURİ BOYACI
“Türk basınında sansür gazetecilerin gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kaldırılmıştır. Ancak sansür yıllardan bu yana gerçekleştirilen yasal düzenlemeler ve farklı yöntemlerle her dönem gündeme gelmiştir. Sansür halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlayan çok önemli bir sorundur. Bugüne baktığımızda sansürün kalkmadığını, etkisini artırarak sürdüğünü görmekteyiz. Düşüncelerini, yazdıkları için meslektaşlarımız yargılanmakta, basit suçlamalarla özgürlükleri ellerinden alınmakta ve hapse atılmaktadırlar. Basın özgürlüğü önündeki engeller kalkmadıkça biz gazeteciler 24 Temmuz’u bayram olarak değil dayanışma günü olarak kutluyoruz. Kamuda tasarruf ve verimlilik paketinde basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmemesi, günlük gazetelere abone olunmaması yönündeki düzenlemeler yerel basının can suyunu kesecek uygulamalardır. Pandemiden bu yana maliyetlerdeki büyük artışlar, yerel televizyonların ödenemeyecek rakamlara ulaşan uydu bedelleri, radyoların ödemek zorunda oldukları yüksek telif ve lisans bedelleri, internet medyasının sosyal medya ile rekabet edemeyecek regülasyonlara tabi tutulması özellikle Anadolu basınının sesinin giderek kısılmasına, ayakta kalma kaygısından görevini gerçek anlamda yerine getirememesine yol açmaktadır. Geleneksel medya kuruluşları halkın haber alma hakkını kullanabilmesi için sundukları haberlerde birçok yasal mevzuata uygun hareket etmek, halka doğrulanmış bilgi vermek, halk arasında panik ve korkuya neden olmamak, yerel ve ulusal hassasiyetleri gözetme sorumluluğu ile hareket ederler. Oysa sosyal medya mecralarında tıklanma, beğeni alma kaygıları ön planda olduğu için bu kriterler göz ardı edilebilmektedir. Bu durum doğru bilgiye ulaşma konusunda güvenilir olmamasının yanı sıra kirli ellerde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Halkın doğru habere ulaşması ancak gerçek gazetecilerle mümkündür”

BASIN İLAN KURUMU GENEL MÜDÜRÜ CAVİT ERKILINÇ
“Geçmişten günümüze atlattığı tüm badirelere rağmen milletimizin ortak sesi olabilmeyi başaran Türk medyası, ülkemizdeki çağdaş demokratik ortamın ve huzur ikliminin en önemli öğelerinden biri olmuştur. Kurumumuz aracılığıyla fikir ve içtihat farkı gözetmeksizin objektif ölçütlerle dağıtımı gerçekleştirilen resmi ilan-reklamlar, medya kuruluşlarının ekonomik bağımsızlıklarını koruduğu kadar mesleki devamlılık ve meslek emekçilerinin sosyal hakları yönüyle de hayati niteliktedir. Kurumumuz, dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip etmekte, Türk medya sektörünün yeniliklere ayak uydurmasına öncülük etmektedir. İnternet haber sitelerinin süreli yayın kapsamına alınmasını medyamız açısından son 20 yılda atılan en güçlü adım olarak görmekteyiz. İçinde bulunduğumuz yeni dönem ailemize güçlü aktörlerin katılmasını sağlamakla kalmamış; çok sesliliğin artmasına, farklı renklerin keşfedilmesine ve yayın içeriklerinde niteliğin gelişmesine katkı sunmuştur. Bütün çabalarımızın daha da anlamlı hale gelmesi ancak siz değerli basın mensuplarının gerçekleri korkmadan dile getirmesi; milletimizin ortak değerlerine saygılı, millî menfaatlerimize uygun yayıncılık anlayışını benimsemesiyle mümkündür. Bu duygu ve düşüncelerle ebediyete irtihal eden basın mensuplarımızı rahmetle anıyor, büyük gayret ve özveri ile görevlerini yerine getirmeye çalışan basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyorum”
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon